2013. október 24., csütörtök

Az elme célja

Újabb részlet Gregor Maehle Jóga-szútra magyarázataiból:

"4.23. drastri-drisjóparaktam csittam szarvártham
drastri – a látó; drisja – a látott (a prakriti); uparaktam – színezett; csittam – az elme; szarvártham – mindent magába foglaló.

Az elme célja az, hogy a látó és a látott megszínezze.

Az elme az az eszköz, amely által a világ felfogása vagy megismerése lehetséges. Más szavakkal, az elme felelős a felfogás vagy érzékelés folyamatáért. Ahhoz, hogy a látás megtörténjen, két további kategóriára is szükség van, a látóra és a látottra.

A látott az univerzum, és az összes tárgy, ami alkotja. Minden egyes tárgy lenyomatot hagy az elmében, és megszínezi azt. Ezt a vonást az elme megszínezhetőségének nevezzük. Miután különböző foltokat gyűjtöttünk össze, inkább a múltban begyűjtött információra reagálunk, mint a jelenlegi tárgyakra. Ezt a folyamatot nevezik feltételekhez kötöttségnek.

Miután egy bizonyos ideig léteztünk a feltételekhez kötött állapotban (mintegy harminc trillió inkarnáción keresztül), megvalósítjuk, hogy a tárgyak által nem érhetjük el a szabadságot és gyönyört, és befelé fordulunk. Akkor rájövünk, hogy a látotton kívül egy másik tényező is megszínezte az elménket, ez pedig a tudatosság. Helyes filozófiai keresés által, amely azután lehetséges, hogy az intellektust felkészítettük a jóga segítségével, rájövünk, hogy a tudatosság nem helyezkedhet el az elmében, mivel az elme változékony, a tudatosság pedig nem.

Így megértjük, hogy az elmét két elv színezte meg, egy belső, és egy külső. Ez az elme célja. Vjásza a kommentárjában sajnálattal nyilatkozik azokról, akik abban hisznek, hogy az elme önmagában tudatos, és akik abban hisznek, hogy egyedül az elme valóságos. Azt mondja, hogy a szamádhiban megvalósítjuk, hogy a tárgy teljesen különáll az elmétől, amelyben tükröződik. Hasonlóképpen jön az a megvalósítás, hogy a látott teljesen elkülönül az elmétől. Vjásza szerint, csak azok ismerik meg magát a tudatot és így felszabadulnak, akik képesek elkülöníteni az ismerő (tudat), a megismerés (elme) és a megismerhető (a világ) három elvét egymástól – és nem azok, akiknek sikerül egyesíteniük a látót, a látást és a látottat."

Nincsenek megjegyzések: