2013. október 29., kedd

Az elme létezésének célja

Újabb részlet Gregor Maehle Jóga-szútra magyarázataiból:

"4.24. tad-aszankhjéja-vászanábhis-csitramapi parártham szamhatja-káritvát

tat – az; aszankhjéja – megszámlálhatatlan; vászanábhih – a vászanák által; csitram – változatos; api – bár; parártham – a purusa érdekében; szamhatja-káritvát – mivel együttműködik.

Az elme, amelyet számtalan tudati feltételekhez kötöttség színez meg, mások céljából létezik, mivel együttműködik.

Az alapgondolat itt az, hogy minden, ami egy teljes egész, a saját céljából létezik. A tudatot nem lehet kisebb részekre felosztani, és nem alkotóelemekből áll össze. Ezen okból kifolyólag a célja csupán önmaga. Az olyan tárgyak, mint a házak és hidak darabokból állnak össze, és külső cselekvők céljait szolgálják – azokét az emberekét, akik használják őket.

A világ is tárgyakból áll, amelyeket elemek és atomok alkotnak. Ezért, a jógikus filozófia szerint, valaki más céljai érdekében kell léteznie. A 2.21-es szútra azt állítja, hogy a világ csak a tudat céljából létezik. Amikor az elmére tekintünk, amelyet az egész evolúciós múltunk megszínez, az a benyomás alakul ki bennünk, hogy csak a saját céljából létezik. Ez tükröződik abban az elképzelésben, hogy a célunk a túlélés, egyénileg és fajként is. A jóga szerint azonban, az elme – mint minden, ami alkotóelemekből áll, és aminek a létezése más elemektől függ – csak mások célja érdekében létezik. egy olyan képződmény, ami a manaszból (a gondolkodás elve), buddhiból (intellektus) és ahankárából (egó) áll.

Mindhárom alkotóelem saját maga három gunából áll: szattva, radzsasz és tamasz.
Az elme szintén nem tud függetlenül cselekedni vagy létezni. Önmagában nem képes semmilyen következtetésre jutni, hanem másokkal együttműködve kell cselekednie ahhoz, hogy a felfogás (látás) folyamata megtörténjen. Hozzá kell tennünk az érzékszerveket, a külső tárgyakat, és a tudatosságot is az elméhez, hogy létrejöjjön az élmény. Mivel megállapítottuk, hogy az elme egy összetett képződmény, most már tudjuk, hogy egy külső elv érdekében cselekszik, ami a tudat."

Nincsenek megjegyzések: