2013. október 19., szombat

Krouncsászana - kócsagpóz

Újabb részlet Gregor Maehle Ashtanga-könyvéből:

"Krouncsászana (kócsagpóz)

Dristi: lábujjakra

Áttekintés: A krouncsászana a tírjang-mukha-ékapáda-pascsimóttánászana energetikai folytatása az első sorozatból. Ez egy meglepően intenzív előrehajlítás.

Vinyásza számolás

Szapta: Ugorjunk előre lefelé néző kutyából. Ha már könnyen előre tudunk ugrani anélkül, hogy a lábunk a talajt érné, akkor ugorjunk előre úgyhogy a jobb lábunk térdben be van hajlítva, mint amikor a tírjang-mukha-ékapáda-pascsimóttánászanába ugrunk előre. Ezt úgy kell csinálni, hogy a jobb sarkunkat a jobb ülőcsontunkhoz nyomjuk előreugrás közben, a térdnek viszont pontosan előre kell néznie, és nem kifelé, oldalra. A bal lábat tartsuk nyújtva az előreugrás alatt.

A földre érkezés után emeljük meg az egyenes bal lábunkat, amíg a kinyújtott karjainkkal el nem érjük. Ha nyújtva tartjuk a bal lábat az előreugrás és az emelés közben, akkor jobban tudjuk edzeni a hasizmokat és a csípőhajlítókat, amelyekre szükségünk lesz, amikor a sorozat nehezebb pózaihoz érünk.

Most nyúljunk át a lábunk alatt, és fogjuk meg a jobb csuklónkat a bal kezünkkel. Ezáltal intenzívebbé tesszük az előrehajlítást, de hogyha ehhez be kell hajlítanunk a hátunkat, akkor inkább a jobb kezünkkel fogjuk meg a bal csuklónkat. Ellenőrizzük, hogy a behajlított jobb lábunk térde pontosan előre mutat, és nem nyílik jobbra. Nincs értelme egy jó előrehajlítást színlelni, miközben kiengedtük a jobb térdünket jobbra, aminek következtében befelé csavarodott a combunk. Mint ahogyan a tírjang-mukha-ékapáda-pascsimóttánászanában, a krouncsászanában is a behajlított lábnak pontosan előre kell mutatnia, és kifelé kel fordítani, hogy stabilizáljuk a jobb ülőcsont külső oldalát a talajon.

Most spicceljünk a bal lábfejünkkel, mint ahogy minden extrém előrehajlításban (lásd Ashanga-jóga: gyakorlat és filozófia, 71, old.) hogy védjük a térdünket (a keresztszalagot) és a hamstringek eredését, és nézzünk a lábujjainkra.

Megjegyzés: A következő pózokban ajánlatos még spiccelni a lábfejekkel: upavista kónászana B, tittibhászana, és úrdhva-mukha-pascsimóttánászana.

Astau: Kilégzésre hajlítsuk be a karjainkat, és húzzuk a lábunkat a mellkasunk felé, az állunkat pedig érintsük a sípcsonthoz. Ezt az áll megemelése és a nyak hátrahajlítása által érhetjük el. Ellenőrizzük, hogy nem szegjük-e előre az állunkat, ami nem csak hogy nem szép, hanem az agyi idegek funkcióját is zavarja, és hosszú távon károsan hat az intellektusunkra. Finom szinten meg tudjuk változtatni az elménk mátrixát azáltal, hogy megváltoztatjuk a légzésünk ütemét; a testhelyzetünk befolyásolja a személyiségünket, érzelmi valóságunkat és a döntéseinket. Az ember egy konfliktushelyzetben szegi előre az állát, amikor támadásra készül, és amikor kifejezésre akarja juttatni, hogy kész rátámadni ellenfelére. Az előreugró áll akaraterőről árulkodik, arról az eltökéltségről, hogy az állunkkal keresztültörjük az ellenállást, mint egy orosz jégtörő. A jógában vissza kell húznunk az állunkat a vállakkal egy vonalba, hogy a fejünk egy vonalban maradhasson a szívünkkel, és és megakadályozzuk, hogy isteni látásmódunkon felülkerekedjen az ambíció. A siker a jógában nem az eredményekben mutatkozik meg, hanem annak a felismerésében, ami már eleve itt van, és mindig is itt volt. Ezért ott kell tartanunk az állunkat, ahol volt, és arra kell koncentrálnunk, hogy a térdünket a szívünk felé húzzuk.

Emeljük a fejtetőt a mennyezet felé, és húzzuk lefelé a lapockákat a hátunk mentén. Hajlítsuk be a könyökünket, amennyire szükséges. Próbáljuk meg helyreállítani a derékhajlatunkat, és folyamatosan nyújtsuk a bal hamstringet. Akadályozzuk meg a jobb comb kicsúszását jobbra, tartsuk előrefelé néző helyzetben. Folyamatosan forgassuk kifelé a jobb combcsontot, hogy a comb külső része a talajon maradjon. Nézzünk a lábujjainkra, és vegyünk öt levegőt."

Nincsenek megjegyzések: