2013. október 16., szerda

Bee Power

Superfoodokról szóló beszámolóink közül természetesen nem maradhatnak ki a méhészeti termékek sem, melyek közül elsősorban a mézet, virágport és a propoliszt ajánlom rendszeres fogyasztásra. A méhpempő is kiváló superfood, de ezzel már óvatosabban kell bánni. 

A mézet találtam eddig az egyik legjobb édesítőszernek. Feldolgozott cukrokat általában nem szoktam fogyasztani, a Xilit pedig nagy mennyiségben hashajtó hatású, ha éppen édességbe használná az ember. A Stevia íze nem annyira jön be, a Maltitot még nem próbáltam. A feldolgozott fruktóz pedig a fehér- vagy nádcukorral kb azonos kategóriába esik. Mostanában divatosak az Agavé-, rizs- és egyéb szirupok, de én úgy vagyok vele, hogy teába inkább mézet rakok. A szűretlen nyers méz a legjobb, Nyugaton most a Manuka mézet kapták fel nagyon. Egyes vegánok lelkiismereti okokból nem fogyasztanak mézet, mivel azt is sokszor erőszakkal veszik el a méhektől, mint a tejet a tehenektől, és így a méhrajnak nem marad elég élelem, a begyűjtött mézet pedig cukros vízzel helyettesítik. Gondolom, ha az emberre nincs jó hatással a finomított répacukor, akkor a méhek sem eszik szívesen méz helyett. Sajnos a méhekre nézve amúgy is rossz idők járnak, sok országban, főleg az USA-ban tömegesen pusztulnak a méhrajok. 

Ennek oka pontosan nem ismert (vagy nem elismert), lehet, hogy a mezőgazsdaságban használt mérgező vegyszerek, vagy a génmanipulált növények, vagy a chemtrail (állítólagosan a légkörbe permetezett mérgező vegyületek), vagy a HAARP (elektromágneses hullámokkal manipulált időjárás), ki tudja! Mondjuk én ez utóbbi kettőt azért egyelőre inkább az összeesküvés-elmélet kategóriájába sorolom. Minden esetre amíg vannak méhek, addig érdemes a méhészeti termékeket is beiktatnunk az étrendünkbe.

Kezdjük a virágporral! Ez egy igazi superfood, mely 20-30% fehérjét tartalmaz, nagyrészt szabad aminosavak formájában. A 22 aminosavból 20 megtalálható benne. Ezen kívül nagy mennyiségű karotinoidot, bioflavonoidokat, B-, C- és E-vitaminokat, 59 féle ásványi anyagot, enzimeket, növényi cukrokat, egy kevéske zsírsavat és növekedést elősegítő anyagokat is tartalmaz. Gyógyhatásairól itt olvashatunk többet. Állítólag a nyers virágpor sokkal jobb összetételű, mint a szárított, de az ára 2-3-szorosa a szárítottnak. Szárított virágport már kilónkénti 3-4000 Ft-os ártól beszerezhetünk. Napi 1-2 csapott evőkanállal müzlibe vagy turmixba bőségesen elegendő mennyiség.

A következő érdekes termék a méhpempő, melynek szintén nagyon erős gyóghatásokat tulajdonítanak. Állítólag rákot és más súlyos, degeneratív betegségeket is lehet vele kezelni. Elsődlegesen sejtregeneráló, megfiatalító hatású, de a szívre, erekre, gyomorra és emésztőszervekre is igen kedvező hatással van. A hormonháztartásról nem is beszélve, ugyanis férfiak és nők esetén is rendbe teszi a belső elválasztású mirigyek működését. Elűzi a depressziót, fáradtságot, energiatöbbletet biztosít, és mivel emeli a szabad tesztoszteron-szintet a vérben, az izomépítést is elősegíti. Mindazonáltal én férfiaknak legfeljebb 1-1 hónapos kúra formájában ajánlanám. Nők szedhetik tovább is, mert nagyon jól fokozza a termékenységet. A kaptárban is a királynőket táplálják egész életükben méhpempővel, a kikelő lárvák csak pár napig kapnak belőle. Úgyhogy a méhpempő inkább női roborálószer, bár a ginzeng-ampullában, amit én szoktam tolni, szintén van méhpempő.

A harmadik hasznos méhészeti termék a propolisz, vagyis méhszurok. Ez sokszor tinktúra formájában kapható, vagy mézbe keverve, illetve C-vitaminnal együtt tablettába is szokták préselni. Elsősorban immunerősítő, gyulladáscsökkentő és mikrobaölő hatása miatt érdemes szedni, akár meghűlés, fertőzések, torokgyulladás, gyenge immunrendszer esetén. Nem árt, ha erősítjük az immunrendszerünket. Egyrészt azért, mert ha lever a betegség a lábunkról, akkor napokig, néha hetekig nem tudunk gyakorolni, edzeni miatta, és maga a lábadozás is sok energiát von el. Másrészt azért, mert a fizikai erőkifejtés eleve leterheli az immunrendszert, és a renegeráció plusz energiát igényel. A propolisz nagy mennyiségben tartalmaz bioflavonoidokat (antioxidánsokat) és vitaminokat, ásványi anyagokat, valamint ferulsavat, amely baktériumölő hatású. 

A méhészeti termékek fogyasztása csak azok számára nem javasolt, akik allergiásak a pollenekre vagy a mézre, azoknak inkább a parlagfű-készítményeket javaslom, amíg tünetmentessé nem válnak. 

Nincsenek megjegyzések: