2015. február 10., kedd

A bandhák és a légzésvisszatartás

Újabb részlet Gregor Maehle Pránájáma-könyvéből:

"A moderen szerzők közül Swami Ramdev szintén hangsúlyozza, hogy a bandhák nélkül végzett pránájáma nem teljes értékű, és a bandhák sokat segítenek az elsajátításában. Srikrishna kijelenti, hogy kumbhaka közben mindig alkalmazni kell a három bandhát, valamint a múla és uddíjána bandhákat belégzés és kilégzés közben is. Azt is kijelenti, hogy ha nem alkalmazzuk a három bandhát pránájáma közben, annak káros következményei lehetnek. Valószínűleg ez lehet az oka a pránájáma iránti csökkent figyelemnek a modern tanulók esetében. Ha a bandhákban való jártasság nélkül kezdünk bele a pránájámába, és különösen a kumbhakákba, annak káros következményei lehetnek. A következő instrukciók betartásával és egy olyan tanár felügyeletével, aki járatos a bandhákban, biztonságosan elérhetjük a sikert a pránájámában.

A kumbhaka a bandhák/múdrák közben, illetve pránájáma közben

A bandhák a jógikus technikák nagyobb csoportja, a múdrák, vagyis energiapecsétek egy részét alkotják. A bandhák, sok más múdrához hasonló módon, a kívánt irányba terelik a pránát a kumbhaka közben. A bandhák megfelelő elsajátításához szükséges a bandhák használata. Ebben az esetben azonban a kumbhaka nem a pránájáma közben használatos kumbhakaként értendő, mivel nem számoljuk a hosszát. Amikor a kumbhakát pránájáma közben használjuk, eldönthetjük például, hogy elvégzünk húsz darab 64 másodperces kumbhakát, melyet 16 másodperces belégzés előz meg és 32 másodperces kilégzés követ. A kumbhakák biztonságos végrehajtásához pedig hozzátesszük a bandhákat, mint kiegészítő technikákat.

Amikor a bandhákat tanuljuk, vagy bármilyen más múdrákat gyakorolunk, nem számoljuk a kumbhaka hosszát. Az instrukció mindig úgy hangzik, hogy „tartsd, ameddig bírod, és koncentrálj a bandha végrehajtásának minőségére”. Többször is ismételhetjük a gyakorlatot, de ne határozzuk meg előre a körök számát. Gyakoroljuk a bandhákat, különösen a dzsálándhára bandhát, amíg el nem sajátítottuk őket, és csak utána alkalmazzuk őket a meghatározott hosszúságú kumbhakák közben. Ha elkezdjük a meghatározott hosszúságú kumbhakák gyakorlását, akkor kompetenciával kell rendelkeznünk a bandhákban, hogy a pránájáma más aspektusaira tudjunk koncentrálni, mint a hosszúságra, mantrákra, csakra-vizualizációra, a napra, holdra és a meditációs istenségre."

Nincsenek megjegyzések: