2015. február 20., péntek

Első girja-versenyem

Először is érdemes tisztázni a fogalmakat, mert néha nekem szegezik a kérdést, hogy "Mi az a girja?", amire a rövid válaszom az szokott lenni, hogy "Ugyanaz, mint a kettlebell, csak színesben" :-). Tehát akkor a technikai részletek: A kettlebell és a girja egyaránt egy súlygolyót jelent, amelynek van egy füle, és annál fogva szoktak lóbálni (bocsánat, gyakorlatokat végezni vele). A kettlebell esetében a súlytól függően változik a golyó mérete, vagyis egy 8 kilós egészen kicsi, míg egy 48 kilós már sokkal nagyobb. Vannak ennél nagyobb kettlebellek is, de az már csak az elvetemülteknek való :-). A girja esetében a méret mindig ugyanaz (8kg-tól 48 kg-ig), csupán a girja színe változik, pl. a 8 kilós rózsaszínű, a 12 kilós kék, a 16 kilós sárga, a 24 kilós zöld, a 32 kilós pedig piros (lásd a képen). 48 kilós a legnagyobb, de versenyen általában maximum 32 kilóssal szokták végezni a gyakorlatokat. 

Tavaly tavasszal kezdtem el kettlebellezni, vettem az Auchanban két 16 kilósat. Utána nyáron Tatarek Rezsi táborában megtanultam az alapokat Gyepesi Árontól, majd szeptembertől kezdtem el járni Nemes Zsikéhez az Arnoldba heti kátszer kettlebell-edzésre. Tehát a girja a kettlebell versenysport-változata, ahol 5 vagy 10 perces feladatok vannak, vállból nyomás, felvétel és nyomás (hosszú ciklus) és szakítás. Ezeket egy girjával kell végrehajtani, de vannak olyan versenyek, ahol kettővel is lehet, meg egyéb szabályok is vannak. Természetesen az oroszok a girjasport fővédnökei, de most már világszerte rendeznek bajnokságokat, illetve számos edzőteremben rátértek a girják használatára a különböző méretű kettlebellek helyett. 

Most februárban végeztem el a Spartan Girja oktatói tanfolyamot Antti Nurmival és Bánkuti Gabival. A vizsga még hátravan, de április végére szeretnék felkészülni rá, ezért be is szereztem egy 24 és egy 32 kilós girját a két 16-os mellé. A vizsgán 80 szakítást kell elvégezni 24 kilóval, 8-8 egykezes nyomást 32-vel és 8-8 kozák guggolást 2x16 kilóval. Még mindegyikre gyúrnom kell, de azért úgy éreztem ki akarom próbálni magamat egy versenyen is, és elmentem a Thor születésnapi házi girja-versenyére. 

Az előzményekhez hozzátartozik az, hogy kedden némiképpen megerőltettem a derekamat a deadliftek közben, így a keresztcsonti ízületem kiakadt és a derekamat is éreztem. Plusz szerdára a torokfájás és a nátha is lerohant. De hála Bogó István testszervizelésének, csütörtök-pénteken már tudtam edzeni, és szombatra a versenyre kifogástalan állapotban volt a gerincem és az ízületeim is. 

Szombati napom reggel egy jó kis piaci bevásárlással kezdődött, úgyhogy a farmerséta is megvolt a megpakolt szatyrokkal. Utána déltől a Millenárisban tartottam Ashtanga órát a Fitbalance fesztiválon, majd háromra kellett odaérni a Thorba. Kicsit keresgéltem, mire odaértem biciklivel, így negyed négyre érkeztem, vagy 15 kilométeres tekerés után, ráadásul szembeszélben. Eredetileg tíz perces szakításra akartam nevezni, de Bakai Levente, a szervező bejelentette, hogy már elkéstem, így csak öt perces számban tudok indulni. Öt perc szakítás volt tehát az első versenyszám, amiben indultam, utána meggyőzött, hogy még a felvétel-nyomást is vállaljam be, így kétszer álltam fel a platformra. 

Elővigyázatosságból 16 kilós girjával indultam, mert azzal mér volt megfelelő rutinom. 116 szakítás ment ki 5 perc alatt, szerencsére akárhányszor lehetett kezet váltani. A hosszú ciklusból 70 ment ki. Az eredményt úgy számítják, hogy a grija súlyát felszorozzák az érvényes ismétlések számával, majd a végeredményt elosztják a testsúllyal, ami nekem 67.5 kiló volt. Így, bár különösebben nem emeltem sokat, mindkét versenyszámban ez elég volt a 3. helyre, kis testsúlyom révén. Szóval a girja-sportban az az előny, ha minél kisebb testsúly mellett minél erősebb vagy és persze minél dinamikusabban tudod mozgatni a golyót, mivel az ismétlésszámot hozni kell. 

Lelkesítő élmény volt az első girja-verseny, de most már rá kell koncentrálnom a vizsgafeladatokra, utána jöhetnek majd az újabb versenykihívások, illetve lassacskán majd a Beast Mode-edzéseken is meg fog jelenni egy-két girjás feladat. 

Nincsenek megjegyzések: