2015. február 18., szerda

Generál by Bogó István

Van egy ember, akit akkor szoktam felhívni, amikor már félholt vagyok. Úgy hívják, hogy Bogó István, és az Atma Budában végez Thai masszázst, illetve az Osteopontban is megtaláljátok. Azzal még nem mondtam el semmit, hogy Thai masszőr, mert erről mindenkinek általában lengén öltözött, telt szájú thai lányok szoktak először az eszébe jutni. Nos, nem erről van itt szó. István egy olyan ember, aki elmegy a végsőkig, mind a szaktudásának fejlesztését illetően, mind a betegek jobbulását illetően. Thai masszázs mellett oszteoterápiával, triggerpont-masszázzsal, fascia-masszázsal, kinesio tape-eléssel és még ki tudja milyen mágikus mozgulatokkal foglalkozik, de az biztos, hogy a kezelése után másnap úgy ébredsz, mint akinek az alkatrészei java részét kicserélték.

Na de vissza az e heti esetre. Mindig mondják nekem, hogy túledzem magamat, de persze nem szoktam hallgatni senkire. Hétfőn toltam egy edzést a 24-es girjával, lévén hogy a girja-oktatói viszgára készülök. Utána kedden reggel (4 óra alvás után) elmentem Zsikéhez kettlebellre. Persze ő is szokta mondani edzés végén, hogy most már elég, de azért én még hozzáteszek egy kis guggolást, deadliftet, miegymást. Ez alkalommal úgy látszik besokallt a testem, mert az utolsó három 110 kilós deadliftnél éreztem, hogy felmondta a szolgálatot a farizmom, és most először derékból emeltem meg a súlyt, ami éppen hogy ellazított gerincfeszítőkkel sem egészséges már. Az edzésen is végeztük kitöréseket huszas bellel, illetve a kozák kitörést is gyakoroltam még, ez pedig így együtt úgy látszik, sok volt a keresztcsonti ízületemnek. Pedig edzés után lenyújtottam, és még hengereztem is. 

Délelőtt az Ashtangán még Panni is alaposan megcsavargatott a Marícsjászana D-ben, így délutánra mér éreztem, hogy az SI-ízületem nem okés a bal oldalon. Érdekes módon mostanában a bal oldalam sérül le gyakrabban, volt már könyök, váll, alkar, térd még decemberben, és most a csípőm. Szóval estére már elég ramaty állapotba kerültem, így elkövetkezett a pont, hogy ráírjak Istvánra, és kérjek egy kezelést. Szerdára sikerült is összehozni, bár reggel még pluszban fájó torokkal és náthásan ébredtem. El is rendeltem magamnak egy nap edzésszünetet, mert azért néha meg kell állni :-).

Amikor megérkeztem az Atma Budába, István először felmérte a mozgásmintámat, előrehajlítás, térdemelés, stb. és megállapította, hogy a jobb csípőlapátom van túlzottan kifordulva. Elkezdte a kezelést, amiben mindig vannak új elemek, egyszerre történik a  ringatás, ízületi kimozgatás, fascia-masszázs és az izmok nyújtása-gyúrása. Nem is lehet leírni, meg kell tanulni tőle! Szerintem ilyet Budapesten más nem is tud, mert a legtöbb masszőr bevett klisékkel és fogásokkal dolgozik, nem kreatívkodik úgy, mint István. Persze ehhez úgy kell ismerni az emberi testet, mint egy röntgengép, de ő valahogy ezt is érzi, pillanatok alatt megtalál minden gócpontot, és azt is, hogy miképpen lehet kivezetni a feszültséget az adott izomból, vagy a helyére billenteni a kimozdult ízületet. 

A jobb csuklyámban is talált egy hatalmas csomót, azon is dolgozott jó sokat. A gerincfeszítőimet is szépen lelazította. Bár a tegnap esti jógaórákat még kissé paralimpiás üzemmódban tartottam, már a kezelés alatt éreztem, hogy sok mindenben javultak a dolgok. Utána este egy jó nagy alvás, és mára már úgy érzem, hogy ismét üzemképes vagyok. A torokfájás is lecsökkent, a nátha majdnem teljesen elmúlt. 

Szóval ez itt a reklám helye, de persze nyilván csak olyat ajánlok jó szívvel bárkinek is, amiről én is meg vagyok győződve, hogy mennyire kiváló. Ha még nem próbáltátok ki István kezelését, akkor rajta, csörgessétek meg! Illetve lesz egy jó kis tanfolyam is vele az Atmában, ahol Thai jóga masszázs fogásokat fog tanítani, azt is érdemes beütemezni! A testnek néha kell egy kis szervizelés, akkor is, ha csutkán hajtod, mert sportmániás vagy, de akor is, ha csak a jógát tolod, és érzed itt-ott a fájdalmat. Akkor meg leginkább, ha bele vagy tespedve a székedbe, és nem mozogsz semmit. Higgyétek el nekem, azok élik át a legtöbb fájdalmat, akik nem csinálnak semmit, és az ő szervezetük megy tönkre leghamarabb.

Nincsenek megjegyzések: