2015. február 12., csütörtök

A dzsálándhára-bandha (torokzár)

Újabb részlet Gregor Maehle Pránájáma-könyvéből:

"Dzsálándhára bandha

Swami Kuvalayananda elmagyarázza, hogy a dzsálándhára kifejezés a „dzsalan” (agy) és a „dhara” (felfelé húzás) szavak összetétele. Amikor előrehajtjuk a fejünket, a bandha húzza a gerincoszlopot. A belső légzésvisszatartáshoz képest ez még inkább érvényesül a külső légzésvisszatartás esetében.

Lényeges, hogy az ászana-gyakorlók megfelelően megértsék a múla és uddíjána bandhákat, mielőtt belekezdenek az ászana-gyakorlásba, mert nehezebb rászokni a bandhák alkalmazására, ha már hozzászoktunk a helytelen, bandha nélküli ászana-gyakorláshoz. Ugyanez igaz a dzsálándhára bandhára a pránájáma kapcsán. Ez a legfontosabb bandha a pránájámához, és még ha eleinte bizonyos mértékig figyelmen kívül hagyhatjuk is esetleg a másik két bandhát, a dzsálándhára a belső légzésvisszatartás lényege.

A neve abból a stimulációból származik, amit az agyra és a gerincoszlopra gyakorol, amikor a kumbhaka közben a mellkasunkhoz szorítjuk az állunkat. Először meg kell tanulnunk a dzsálándhára bandhát, és csak utána kezdjünk hozzá az antara kumbhakához. A dzsálándhára bandhával végzett külső kumbhaka a gyakorlás haladóbb formája, amit később meg kell tanulnunk.

A dzsálándhára bandha előnyei

A Hatha-jóga Pradípiká kijelenti, hogy a belégzés végén, és mielőtt elkezdjük a kumbhakát, alkalmaznunk kell a dzsálándhára bandhát (2.45). Ezt az állítást a Juktabhavadéva (68), a Hatha Tatva Kaumudí (39.87) és más szövegek is alátámasztják. Az ősi Brihadjógi Jágjavalkja Szmriti (9.186-190) is említi a dzsálándhára bandhát, valamint számos jóga-upanisadban is találkozunk vele. A Dhjána Bindu Upanisad elmagyarázza, hogy a dzsálándhára bandha alkalmazásakor az amrita (a halhatatlanság nektárja) nem csöpög bele az emésztési tűzbe (agni), ahol általában elég, és így a jógi hosszú életre tehet szert (78-79). Ugyanezt jelenti ki a Siva szamhitá, amely hozzáteszi, hogy a dzsálándhára bandha által a jógi befogadja a nektárt, ami máskülönben megsemmisülne (4.38-39). A Jóga-rahaszja kijelenti, hogy a dzsálándhára megakadályozza az amrita lefelé áramlását, és így meghosszabbítja az életet (1.72). Azt is kijelenti, hogy a dzsálándhára fenntartja az életerőt (1.80), és az életlevegők (vájuk) kontrollálása által számos betegséget legyőz (1.81). A Hatha-jóga Pradípiká (3.72) és a Jóga-kundaliní Upanisad (1.52) egyetértenek abban, hogy a dzsálándhára bandha a központi energiavezetékbe (szusumnába) tereli a pránát. A két nádít határozottan el kell zárni a torok összehúzása által."

Nincsenek megjegyzések: