2015. február 3., kedd

Ászana nélkül nincs pránájáma

Újabb részlet Gregor Maehle Pránájáma-könyvéből:

"Soha, soha nem szabad erőltetni, türelmetlenkedni és stresszelni a pránájáma gyakorlása közben. Ez szimpatikus reflexet vált ki (vagyis aktiválja a szimpatikus idegrendszert), és ha ez berögzült, akkor nehéz megváltoztatni. Akkor pedig eléggé valószínűtlen, hogy misztikus állapotokat fogunk megtapasztalni, amelyek általában a paraszimpatikus idegrendszer működésén keresztül érhetők el. Hasonlóképpen, ha a gyakorlásunk stresszes és fárasztó, akkor kevésbé valószínű, hogy folytatni fogjuk. Sok haladó ászana-gyakorlóval beszéltem, akik nem folytatták, vagy nagyon nehéznek találták a pránájáma-gyakorlás folytatását, egyszerűen azért, mert olyan légzésütemezéssel kezdtek, ami túl nehéz volt. Arra is emlékeznünk kell, hogy ha az elménk tamaszikussá vagy radzsaszikussá válik a gyakorlás közben, az jelezheti, hogy a számolás túl hosszú.

Sok kortárs oktató túlzottan alacsonyra teszi az ászana-gyakorlással kapcsolatos követelményeket a pránájáma elkezdéséhez. Ez annak a ténynek tudható be, hogy a pránájáma radikális változásokon ment keresztül. Most a jógaterápiában használják, egészségügyi célzattal, és olyan embereknek írják elő, akik nagyon kevés képzettséggel rendelkeznek az ászanák terén. Amikor két tanár a pránájámáról beszél, nem szükségképpen ugyanarról a dologról beszélnek. Azok, akik azt mondják, hogy nem szükséges semmi, vagy alig valami követelmény az ászanák terén, a pránájáma nagyon könnyű formájáról beszélnek, amit még el sem ismerne annak egy olyan tanár, aki a pránájámát a misztikus állapotok elérése érdekében tanítja.

Ha egészségügyi célokra használjuk a pránájámát, akkor végezzük nagyon egyszerűen, és ebben az esetben csak egyszerű légzőgyakorlatokból állhat. Ha viszont úgy használjuk a pránájámát, ahogy a tradicionális jóga-szövegek és ez a könyv is előírja, vagyis a misztikus állapotok elérése érdekében, akkor szükséges hozzá az őszinte, napi szintű ászana-gyakorlás. Ha 48 másodperces és annál hosszabb kumbhakákat szeretnénk gyakorolni, ahhoz legalább napi 60-90 perces ászana-gyakorlásra van szükség. Ha esetleg van is módja annak, hogy megfelezzük az ászana-gyakorlásunkat, vagy teljességgel meg is szüntessük, és közben fenntartsuk a magas szintű pránájáma-gyakorlást, ez a szerző még nem találkozott vele."

Nincsenek megjegyzések: