2015. február 16., hétfő

Gondolatbeültetés vagy gyanútlan felültetés?

Múlt héten lettem figyelmes a mellékelt pakátra városszerte, amely Bud Almighty, a gondolatbevésés (természetesen amerikai) nagymestere ingyenes előadását hirdette a Syma csarnokban. Ez már önmagában gyanússá tette a dolgot, hiszen valamit biztosan akar ő is keresni a bulin, a Syma pedig nem egy olcsó hely. Végül ma jutottam oda, hogy utánajárjak a dolognak a neten, és hamar ki is derült a turpisság: egy kreált figuráról van szó, akit vélhetőleg egy magyar színész alakított (update: amerikai expat), zöld kapucni, fekete napszemüveg, és összességében pár facebook-fotóra, egy kisebb internetes reklámkampányra és egy sajtótájékoztatóra futotta, ahol is a szemfüles újságírók hamar leleplezték Bud Almighty kóklerságát. Itt egy érzékletes beszámoló a Hír24-ről, illetve a konklúzió.

Azt azonban tegyük hozzá, hogy ez a kis virtuálisan felépített személyiség és hírverés elegendő volt ahhoz, hogy az összes regisztráció elkeljen a budalmighty.com oldalon a budapesti "fellépésre". A sajtótájékoztató után azonban a stáb visszakozott, ás ahogy már Arnold Shcwarzenegger kapcsán is megszoktuk, gyorsan lemondta az eseményt, hivatkozva a szkeptikus újságírók kötekedő kérdéseire. Helyette meghirdették a nyilvános gondolatbeültetést a Class FM reggeli adásába, február 12-re. Valószínűleg több százezren hallgatták a "nyilvános gondolatbevésést", amely minden problémánkat megoldja, és itt le is lepleződött az egész "összeesküvés": a Budapest Taxi jól álcázott reklámkampányáról volt csupán szó, és a 28 másodperces gondolatbevésés során Bud Almighty a Budapest Taxi hívószámát, a hét darab hetest szuggerláta bele a hallgatók agyába. A budalmighty.com oldalon most is ott villognak a hetesek, bárki leellenőrizheti.

Mi is a tanulság ebből az esetből? 

Roppant sok a naiv és hiszékeny ember, aki éppen hogy csak arra vár, hogy átverjék. Ezek az emberek mindenáron egy külső személytől várják a problémáik megoldását, legyen az egy próféta, gyógyító, csodamágus vagy gondolatbevéső mester. Én magam is beleszaladtam egy ilyen átverős-hitegetős történetbe a tavalyi év folyamán, és mondhatom, hogy alaposan felforgatta az életemet. És végül ugyanarra jöttem rá én is, mint amire mindenkinek rá kellene jönnie, aki mástól várja a problémái megoldását: csak önmagadra számíthatsz, és senki nem fogja helyetted megfogalmazni a céljaidat és "beültetni a tudatodba" az eltökéltséget, ami szükséges hozzá, hogy el is érd őket. 

A "nincs szükséged gurura" gondolatot már többször megfogalmaztam, de sajnos sokan még mindig szenvednek a guru-függőségtől, és azt várják, hogy valaki majd megoldja helyettük a problémáikat, megtisztítja a tudatukat, vagy "felhatalmazza" őket valamiféle égi áldással, hogy elérjék a tökéletes boldogságot. Ilyenkor a "Brian élete" film jut eszembe, meg a "Forrest Gump", aki szakállat növesztett, egy nejlonzacskóban futkározott és mindenki egyből prófétának gondolta. De az emberek sajnos nem tanulnak ezekből a filmekből, és átadják az irányítást mások kezébe, aztán pedig csodálkoznak, hogy kihasználják őket. 

Bud Almighty esete ragyogóan megmutatta, hogy milyen mértékig képes manipulálni a média és a reklám az emberek agyát. Nem csodálkoznék, ha valakinek adott volna egy jó ötletet a Budapest Taxi ezzel a reklámkampánnyal, és egy jó karriert és egy halom pénzt csinál magának a "gondolatbeültetéssel." Amúgy is minden ezó guru és "life coach" ugyanezt teszi. 

A másik dolog, ami még fontosabb, hogy az elménk valójában rendelkezik ezzel a teremtő hatalommal, csak meg kell tanulnunk irányítani és koncentrálni az elménket a céljaink elérésére. Patandzsali végig erről beszél a Jóga-szútrában, és a meditáció nem más, mint azoknak a technikáknak a gyűjteménye, amikkel megtanulhatjuk egy pontra szegezni a figyelmünket, magyarul fókuszálni. Sokadszor hívom fel a figyelmet arra is, hogy Patandzsali nem hangsúlyozza semmiféle külső guru, mester, mágus elengedhetetlen szerepét ebben a folyamatban. Egy olyan képességről van szó, amivel az elménk rendelkezik, és amit nekünk kell a felszínre hoznunk a saját erőnkből és elhatározásunkból. Az egyetlen külső segítség (ami nem is igazán külső), az Isten, vagyis az Ísvara kegye. Vagyis bízzunk Istenben, de hegyezzük az elménket! 

Szinte bármit el tudsz érni, ha igazán odateszed magadat. Elfogadhatsz külső segítséget, inspirációt, motivációt, de sohase add át a döntés felelősségét másnak! A te döntéseidért te vagy a felelős, az összes gubancot, amit a karmádban létrehoztál, neked kell majd kicsomózni. Így válhatsz almightyvá (vagyis majdnem-mindenhatóvá), ha hajlandó vagy beletenni a megfelelő erőfeszítést, amit senki más nem fog helyetted megtenni. Patandzsali egyik szútrájával zárnám soraimat: Az éri el a sikert a jógában, aki hosszú ideig, megszakítás nélkül és odaadással gyakorol. 

Nincsenek megjegyzések: