2015. február 21., szombat

Bhairavászana

Újabb részlet az Ashtanga-könyvből:

Bhairavászana (az Úr Siva póza)
Dristi: hasztágrai (ujjak végére)

Összefoglalás

A bhairavászanával folytatódik a láb-a-nyak-mögötti sorozat, egy egykezes és egylábas oldalsó támasszal kiegészülve. A kiemelt csakórászanából hátraugrunk a bal lábunkkal, és a jobb tenyéren támaszkodva kifordulunk oldalra. Ebből a szempontból a póz a vaszitsthászana és a visvámitrászana elemeit is ötvözi, illetve a visvámitrászana láb-a-nyak-mögötti változatának is tekinthetjük. Végrehajtása akkor lesz sikeres, ha a lábunkat segítség nélkül a tarkó, vagy még inkább a háti gerincszakasz mögött tudjuk tartani. A pózban még inkább nyílik a csípő, hiszen a jobb véllat nem engedhetjük előre. Egyrészt akkor elveszítenénk az egyensúlyt, másrészt a lábszár sem maradna a nyakunk mögött. A pózban tehát kénytelenek vagyunk egyenesíteni a gerincet, ami még erőteljesebben nyitja a csípőt.

Vinyásza számolás

Szapta: Belégzésre ugorjunk előre lefelé néző kutyapózból dandászanába, majd emeljük be a jobb lábunkat a tarkó mögé. Kilégzésre nézzünk fel, és egy pillanatra érintsük össze a tenyereinket imatartásban (ez ugyanaz, mint a csakórászana hetedik vinyászája). A következő belégzésre emeljük ki magunkat a tenyereinken.

Astau: Belégzésre vigyük hátra a bal lábunkat a két kezünk között, majd nyújtsuk ki, és fordítsuk be a sarkunkat, mint a vaszisthászanában vagy a visvámitrászanában. A teljes talppal támaszkodjunk a talajra, a külső talpál nagyjából párhuzamos legyen a matrac végével, vagy egy kicsit forgassuk befelé a lábfejet a stabilitás érdekében. Egyenesítsük ki a bal térdünket, és rögzítsük a térdízületet a térdkalács felhúzása és a négyfejű combizom megfeszítése által. Most lassan forduljunk ki a jobb oldalunkra anélkül, hogy elveszítenénk az egyensúlyunkat, vigyük át a terhelést a jobb tenyérre, majd emeljük a bal kezünket függőleges helyzetbe.

A végső pózban a törzsünk a tenyér és a boka közötti egyenes vonal fölött helyezkedik el, a bal láb és a törzs bal oldala folytatólagos egyenes vonalat alkot. A két kar és a két váll egy függőleges vonalon helyezkedik el, és felfelé nézünk a bal kéz ujjaira. A jobb lábfej a csípő mobilitásától függően a bal váll fölött vagy mögötte van. A leggyakoribb hiba az, hogy a fenekünket túlzottan kitoljuk hátra, és a gerinc domború marad. A csípőmobilitás fejlesztésével ezeket fokozatosan ki lehet küszöbölni. maradjunk öt légzésig a pózban.


Nincsenek megjegyzések: