2015. február 26., csütörtök

A dzsálándhára bandha további hatásai

Újabb részlet Gregor Maehle Pránájáma-könyvéből:

"A dzsálándhára bandha alkalmazása a külső (báhja) kumbhaka közben

A szakértők között egyetértés van azt illetően, hogy a belső légzésvisszatartás során alkalmazni kell a dzsálándhára bandhát annak érdekében, hogy megakadályozzuk a prána és a levegő felemelkedését a fejbe. A külső légzésvisszatartással kapcsolatban azonban eltérnek a vélemények. A Jóga-rahaszja (1.62) szerint a külső kumbhaka közben is alkalmazni kell. Más szaktekintélyek csak a belső kumbhakával kapcsolatban említik. A külső kumbhaka közben azért nehezebb a dzsálándhára bandha alkalmazása, mert a fejet sokkal mélyebbre kell hajtani, mivel a külső kumbhakában a mellkas összeesik.

A fő ok, amiért a dzsálándhára bandhát alkalmazzuk – hogy megvédje az agyat a teljesen felfújt mellkasban kialakuló nyomástól – nem érvényes a külső kumbhakára, mivel a teljes kilégzés után a légnyomás nagyon alacsony. Ennek ellenére, a külső kumbhaka közben is nagyon hasznos a dzsálándhára bandha alkalmazása, mivel intenzíven stimulálja az agyat a gerincvelőn keresztül. Ez egy erőteljes Kundaliní technika, de sokkal nehezebb, mint a belső kumbhaka közben végrehajtott dzsálándhára bandha.

A belső kumbhaka közbeni dzsálándhára bandhát először alaposan el kell sajátítani, mielőtt a bandhának ezt a haladóbb változatát kipróbálnánk. A külső kumbhaka közbeni dzsálándhára bandha előkészítéseképpen töltsünk több időt a szarvángászanában és a halászanában. Emellett a külső kumbhakákat gyakoroljuk mindig az ászana-gyakorlás után, mivel a nyakunk csak ebben az esetben lesz megfelelően előkészítve a plusz terhelésre. Ha külső kumbhaka közben gyakoroljuk a dzsálándhára bandhát, emeljük meg a mellkasunkat olyan magasra, amennyire csak tudjuk, és húzzuk előre a vállainkat, hogy a szegycsont és a kulcscsontok előre és fölfelé emelkedjenek, és közelebb kerüljenek az állhoz.

Ez általában ahhoz vezet, hogy a vállainkat a füleink felé húzzuk, amit minden ászanában kerülni próbálunk. Az egyetlen másik póz, ahol ez megengedett, a szarvángászana (vállállás), mely éppenséggel az a póz, amely magába foglalja a helyes dzsálándhára bandhát.

Ezen kívül, alaposan el kell sajátítani a belső kumbhakával végzett dzsálándhára bandhát, mielőtt a számolással végzett komolyabb külső kumbhakákhoz fogunk. Amellett, hogy felfelé húzza a Kundalinít és a gerincoszlopot, egy másik erős indok, ami miatt az olyan tanárok, mint T. Krishnamacharya hangsúlyozták a dzsálándhára bandhát a külső kumbhaka közben, az idegrendszerre és a vérkeringésre gyakorolt hatása."

Nincsenek megjegyzések: