2015. február 1., vasárnap

A csakórászana hatásai

Újabb részlet az Ashtanga-könyvből:

Aktív elengedés technikája

A póznál a törzs hátrafeszítésével egyidejűleg a nyak mögött lévő lábat nekifeszítjük, azaz előrefelé húzzuk, mint mindegyik láb-a-nyak-mögötti póznál. Egyidejűleg a medencét toljuk előre, a nyújtott lábat emeljük, és a tenyerekkel hátrafelé toljuk a vállakat. Így állítjuk meg az ingamozgást az elülső határánál, majd a hátraugráshoz aktiváljuk ismét.

Rávezető változatok

Mint ahogy a harmadik sorozat legtöbb pózánál, ezt az ászanát sem lehet igazán helyettesíteni egyszerűbb verzióval. Ha az előző pózt, illetve a második sorozatban lévő láb-a-nyak-mögötti pózokat képesek vagyunk a kéz segítsége nélkül végrehajtani, akkor van esélyünk a csakórászana helyes végrehajtására. Itt nem tudunk a bal kezünkkel segíteni, amikor benne vagyunk a pózban, mivel mindkét kézzel a talajon támaszkodunk. Azt megtehetjük viszont a gyakorlás kedvéért, hogy a jobb bokánkat a bal hónalj alatt átvetett vékony törölközővel vagy jógahevederrel odakötjük, így nem fog kijönni, amikor megemeljük magunkat. Ez a módszer mindkét oldalra használható, és minden láb-a-nyak-mögötti póz végrehajtását elősegíthetjük vele. Természetesen ez a módszer csak akkor alkalmazható, ha a lábunkat már viszonylag jól a tarkó mögé tudjuk vinni. ha egyáltalán nincs meg a póz, akkor megsérülhet a térdünk, ha erőltetjük.

Egészségügyi hatások

A csakórászana mobilizálja a csípőt, erősíti a térdet, a gerincfeszítő izmokat és a hátizmokat. A kartámasz erősíti a csuklót, ujjakat, karokat és a vállakat. A medence előrehúzása erősíti a core-izomzatot. Emellett a póz erőteljes masszázst ad a hasi szerveknek.

Ellenjavallatok: A csukló, könyök vagy vállak sérülései, térdsérülések, gerincproblémák a nyaki vagy ágyéki szakaszon.


Nincsenek megjegyzések: