2015. február 22., vasárnap

A bhairavászana hatásai

Újabb részlet az Ashtanga-könyvből:

Nava: Kilégzésre engedjük le a bal kezünket nyújtva a törzs bal oldalára, de még mindig maradjunk oldalra kifordulva.
Dasa: Belégzésre tegyük le a bal kezünket a jobb mellé vállszélességben, és vigyük előre a bal lábunkat a két kezünk között csakórászanába.
Ékádasa: Kilégzésre ugorjunk hátra csaturanga-dandászanába.
Dvádasa: Belégzésre felfelé néző kutya.
Trajódasa: Kilégzésre lefelé néző kutya.

Csaturdasa-vimsatihi: Ismételjük meg ugyanezeket a vinyászákat a bal oldalra is.

Aktív elengedés technikája

A póz az oldalra kifordulás miatt nehezebb, mint a középpont-szimmetrikus láb-a-nyak-mögötti pózok, amik megelőzik, illetve követik. A medence helyzetbe hozásához a törzs jobb oldalán feszíteni kell a core-izmokat, de amikor a törzs már egyenes, akkor a jobb és bal oldal egyformán dolgozik. Nem érdemes a medencét magasabbra emelni, mint hogy a bal láb és a törzs bal oldala egyenes vonalat alkosson. A törzset úgy hozhatjuk a boka és csukló közötti vonal főlé, hogy aktiváljuk a gerincfeszítő izmokat és a vállövet is hátrafelé mozgatjuk. Egyúttal a combközelítőkkel és a combpólyafeszítő izommal feszítjük neki a lábunkat a hátunknak. A kar felfelé nyújtása és a fej felfelé fordítása által mág könnyebb a mellkast is függőleges helyzetbe hozni.

Rávezető változatok

Ha a harmadik sorozatban eddig ismertetett pózokat maradéktalanul végre tudjuk hajtani, akkor ez is valószínűleg sikerülni fog. A láb-a-nyak-mögötti pózok mindegyikénáél alkalmazhatjuk azt a módszert, hogy egy jógaövvel a hónaljunkhoz rögzítjük a lábunkat, ha nem marad ott. Persze a levegőben lévő kézzel is foghatjuk a lábunkat. Rávezető gyakorlatként érdemes az ékapáda-sírsászanát ülőhelyzetben gyakorolni, a lábszárat minél lejjebb húzva a gerincünk mentén, illetve ugyanebben a pózban hanyatt feküdni (kasjapászana).

Egészségügyi hatások

A bhairavászana mobilizálja a csípőt, erősíti a térdet, a gerincfeszítő izmokat és a hátizmokat. A kartámasz erősíti a csuklót, ujjakat, karokat és a vállakat. A medence kiemelése erősíti a core-izomzatot. Emellett a póz erőteljes masszázst ad a hasi szerveknek.


Ellenjavallatok: A csukló, könyök vagy vállak sérülései, térdsérülések, gerincproblémák a nyaki vagy ágyéki szakaszon.

Nincsenek megjegyzések: