2015. február 5., csütörtök

A pránájáma és a bandhák

Újabb részlet Gregor Maehle Pránájáma-könyvéből:

"A bandhák

A komoly pránájáma-gyakorlás elképzelhetetlen a bandhák előző ismerete nélkül. A modern gyakorlók sokszor azért buknak el a pránájámában, és hagyják abba a gyakorlását, mert a bandhák megfelelő praktikus ismerete nélkül fognak bele. A bandhák ideg- és izomzárak, amelyek megakadályozzák, hogy a váju félremenjen a kumbhaka közben. A 10 másodpercnél hosszabb kumbhakákat nem szabad a bandhák nélkül gyakorolni. A 10 másodpercnél rövidebb légzésvisszatartás meglepetés, boldogság, félelem stb. hatására is létrejöhet, de ez nem igazán számít pránájámának. Mondhatjuk azt, hogy a megfelelő pránájáma-kumbhaka 10 másodperc felett kezdődik. A mély és kontrollált, lassú légzést a bandhák nélkül is végezhetjük, de sokkal hatékonyabb lesz, ha alkalmazzuk őket.

Nézzük meg a bizonyítékokat! A Jóga-rahaszja szerint a három bandha alkalmazása nélkül végzett pránájáma nem ad eredményt (1.61), a bandhák nélkül a pránájáma haszontalan, és betegséget okozhat (1.95). Viszont, ha a három bandhával végezzük, a pránájáma minden betegség okát megsemmisíti a szerző, Nathamuni szerint.

Ez a szöveg, amit T. Krishnamacharya hagyott ránk, szintén folytatja a bandhák fontosságának hangsúlyozását az egyéni pránájámák leírásánál. A Rahaszja szerint a nádí-sódhana, a legfontosabb pránájáma-módszer csak akkor képes beváltani a tőle remélt hatásokat, ha mindhárom bandhával együtt végezzük.

a Hatha Ratnávalí azt mondja, hogy ha mindhármat alkalmazzuk, akkor a prána beáramlik a központi energiavezetékbe (szusumnába) (2.8), mely állítást a Hatha-jóga Pradípiká (2.46) is alátámasztja (2.46). A nagy Sankarácsárja azt is mondta, hogy a bandhák gyakorlása által felébred a Kundaliní és belép a szusumnába (Jóga-tárávalí 6). Hozzáteszi, hogy a bandhák elsajátítása által elérhető a kévala kumbhaka (a pránájáma csúcspontja). A Jóga-kundaliní Upanisad kijelenti, hogy ha alkalmazzuk a múla bandhát a kumbhakában, akkor az apána váju felemelkedik a csakrákon keresztül, és átszúrja a granthikat (energetikus és karmikus csomókat) (1.64-86). Ugyanez a szöveg azt mondja, hogy a három bandhát mindig alkalmazni kell, amikor kumbhakát szeretnénk végrehajtani (1.40). A Shándílja Upanisad szintén kijelenti, hogy a kumbhaka alatt alkalmazni kell a bandhákat, hogy a pránát a szusumnába vezessük (26-30). Bhavadeva Mishra Juktabhavadevája szintén kijelenti, hogy minden pránájámát a három bandhával együtt kell végezni. Raghuvira Kumbhaka Paddhatija a sad-anga-kumbhakáról, vagyis a légzésvisszatartás hat ágáról beszél. Ezek a belégzés, visszatartás, kilégzés és a három bandha. Szundaradéva Hatha Tatva Kaumudíja is kijelenti, hogy a bandhákkal végzett kumbhaka által tudjuk a pránát a szusumnába juttatni, és megjelöli, hogy melyik légzésfázisban milyen bandha-kombinációt kell alkalmazni."

Nincsenek megjegyzések: