2019. december 24., kedd

A bhramarí múdrá

Újabb részlet Gregor Maehle Szamádhi-könyvéből:
"Bhramarí múdrá
Egyes szentírások múdraként ismertetik ezt a módszert, míg mások pránájáma-technikaként. A különbség gyakran abban áll, hogy belevesszük-e a légzésvisszatartást (kumbhakát) vagy nem. A bhramarí szó a fekete méhet jelenti. A szentírások egyetértenek abban, hogy a múdrá a fekete hím méh hangjának kiadásából áll belégzés közben, és a nőstényé kilégzés közben. Amit általában nem ismertetnek, az a hang tényleges létrehozásának módja. Kezdjük a kilégzéssel: az sokkal könnyebb. Hozzunk létre egy nazális „ng” hangot, hasonlót, mint pl. a „Gangesz” szóban, és tartsuk ki a teljes kilégzés időtartama alatt. Ez a nőstény méh hangja. Amikor a kilégzés végére értünk, folytassuk az „ng” hang kiadását, de most váltsunk át egy erőteljes belégzésre. A hang csak akkor fog folytatódni, ha gyorsan szívjuk be a levegőt, ami azt jelenti, hogy nem tudjuk sokáig fenntartani, mert a tüdőnk hamar megtelik. Ha sikerül kiadni a hangot, akkor észre fogjuk venni, hogy sokkal magasabb és zizegősebb. Ez a hím méh hangját képviseli, bizonyítva azt, hogy az ő élete sokkal rövidebb és nem sok mindenre jó a nemzésen kívül. Ebben a tekintetben olyan, mint egy dzsigoló.
Fogjuk be a fülünket a hüvelykujjunkkal, helyettük a mutatóujjainkat a homlokunkra a rezonancia felerősítése érdekében, és a többi ujjunkat helyezzük a behunyt szemeinkre és az arccsontjainkra. Most kezdjük el a hang kiadását, és belégzés-kilégzés közben egyaránt zárjunk ki minden külső látványt és hanghatást. Ha szeretnénk hosszabb ideig végezni a múdrát, akkor jól jöhet, ha a padlóra ülünk és a könyökeinket egy előttünk álló székre vagy alacsony asztalra támasztjuk, hogy ne fáradjanak ki a karjaink.
Fókuszáljuk az elménket teljesen erre a hangra és kövessük a hangot befelé, elengedve a külvilággal kapcsolatos minden felfogást és emléket. Ha követjük a hangot befelé a lényünk magja felé, a külvilággal kapcsolatos emlékek hamar szertefoszlanak és az eredendő, tiszta LÉT-ezés állapotához érkezünk. Persze ez attól is függ, hogy az elménk befelé fordulásának és belső üzemmódjának az ereje elég erős-e. A legtöbb jógikus gyakorlat ennek az állapotnak az előkészítését szolgálja és ez a múdrá egy jó jelzés arra, hogy meddig jutottunk. Önmagában a bhramarí múdrá csak akkor fog működni, ha már rendelkezünk egy erős karmikus vagy tudatalatti hajlammal a befelé fordulásra.
A múdrá végrehajtásának másik módja hosszabb időn keresztül az, ha füldugót használunk a hüvelykujjunk helyett, és ahelyett, hogy az ujjainkkal fednénk be a szemünket, nézhetjük a kelő teliholdat. A hold a lunáris prána szimbóluma – ez az erő fordítja befelé az elménket. Ez a módszer azok esetében is jól működik, akik a túlzott introvertáltságuk miatt nehéznek találják a jógában történő fejlődést.

-->

Nincsenek megjegyzések: