2019. december 8., vasárnap

A pránájáma szintjei

Újabb részlet a Krishnamacharya-könyvből:
"A pránájáma gyakorlásában három szint van. Ezek a következők: múrccsha, mrita és baddha.
Múrccsha avaszthá: ez az az állapot, amikor a prána öntudatlanul működik, mint például a normális mélyalvás idején. Sok dolog miatt veszíthetjük el az öntudatunkat, például mérgek, mámorítószerek, betegség, normális mélyalvás egészséges testben stb. Amivel most fogunk foglalkozni, az a normális mélyalvás állapota egészséges testben. A mély álomnak ebben az állapotában az energia, ami általában kiárad a dzsívátmából a normális ébrenléti órák alatt, visszatér a nyugvóhelyére a szív gödrébe. Ugyanezt az állapotot akkor is elérhetjük, amikor ébren vagyunk, a múrccsha pránájáma gyakorlása által. Ebben az állapotban a dzsívátmá elmerül a Paramátmában.
Mrita avaszthá: ez a nádí-sódhana pránájáma azon fokozata, amikor a báhja kumbhakam alatt felemeljük a pránát a szusumnán keresztül és hagyjuk megpihenni a szahaszrára-csakrában. Amikor így megállítjuk a pránát, az elme Istenre koncentrál, vagy a durva vagy a finom formájában. A koncentráció először a formával rendelkező Istenre irányul, minden pompájában, majd ahogy a gyakorlás halad, az elme a formájának egy bizonyos részére koncentrál, majd végül az elme elveszíti tudatosságát. Ezen a szinten az egyén beleolvad Istenbe. Szatszampatti – ezen a szinten az egyén legyőzte a halált.
Baddha avaszthá: Amikor az uddzsájí, nádí sódhana vagy szúrja bhédana pránájámát végezzük, és az antarakumbhakam közben több, mint 64 másodpercig képesek vagyunk visszatartani a lélegzetünket, elérjük ezt a szintet. E szint gyakorlása növeli az energiánkat. Összegzésképpen: A múrccsha meggyógyítja a betegségeket, a mrita legyőzi a halált, a baddha pedig növeli az energiaszintet.
A pránájáma tudománya
-->
Mielőtt rátérnénk a pránájáma tudományára, szükséges megérteni a prána fogalmát a jóga tudományában. A jóga szerint a prána az energia finom formája, mellyel minden egyén rendelkezik az élete során. Ez nem a közönséges levegő, amit belélegzünk, sem az átman, ami minden cselekvés megfigyelője. Ez a prána, ami mindenki számára különálló, minden külső és belső érzékünk működését irányítja, például a látás, hallás, megértés, akarat erejét. Ezt a pránát meg lehet erősíteni a megfelelő gyakorlatokkal és így az érzékeink élesebbek lesznek, hosszabb életre, egészségre és erőre teszünk szert."


-->

Nincsenek megjegyzések: