2019. december 17., kedd

Az alsó három csakra

Újabb részlet Gregor Maehle Szamádhi-könyvéből:
"Az alsó három csakra
A jógik általában nem gyakorolják a szamádhit az alsó csakrákon. Gaudapádácsárja (Sankara mesterének mestere) azt mondta, hogy az alsó két csakrát azért kell kerülni, mert tamaszikusak (mentális tompaságot hoznak létre). A három alsó csakra az evolúciós múltunkat képviseli, vagyis a kétéltű, emlős és emberszabású agyi sémákat. Az rájuk irányuló szamádhi pedig visszafelé mozgatna bennünket az evolúciós úton.
Kivételes körülmények között egy tudományos gondolkodású ember (vagy szemt) végezhet speciális típusú szamádhit (amit szamjamának neveznek) az alsó csakrákon egy bizonyos fajta tudás megszerzése érdekében. Például, a 3.29. szútrában Patanzsalí azt mondja: „A köldök (manipúra) csakrára irányuló szamjama által megkaphatjuk az orvosi tudományt.” Azok, akik ismerik a pránájámát, tudják, hogy a manipúra ugyancsak a szoláris prána akkumulátora; vagyis a kifelé irányuló cselekvéseket, például az efferens idegpályákat, motoros neuronokat és az extrovertáltságot, illetve általánosságban a testet tápláló pránát tárolja. A szamjama azonban egy nagyon haladó szamádhi, amit csak azoknak szabad kipróbálnia, akiket nem csábítanak el az általa elérhető képességek. Erről a szamádhiról is lesz szó a következő fejezetben.
Összegzésképpen: A jógikus szamádhik nem csak a kornonacsakrára (szahaszrárára) irányulnak. Ha a szamádhikat csak a szahaszrárára korlátozzuk, akkor hajlamosak leszünk lenézni a világot és az összes lényt, mintha olyan dolgok lennének, amit le kell győzni és meg kell haladni, és hogy a jóginak mindezek fölé kell emelkednie. A magasabb csakrákra irányuló szamádhik megtanítják nekünk a kapcsolatok fontosságát, a szolgálatot mások és az egész világ felé, és hogy az egész Természet egy szent hely, Isten egy lény, mi pedig az ő kifejeződése vagyunk. Ha mellőzzük ezeket a magasabb csakrákat, és közvetlenül a szahaszrárához megyünk, az megmagyarázza, hogy a vallástörténet miért van tele olyan epizódokkal, melyek egyszerűen leredukálják ezt a világot (a most-ot) a következőre (a mindörökké-re), boszorkányokat égetve, szent háborúkat vívva, kivégezve a pogányokat és az eretnekeket, stb.) Aki szisztematikus módon gyakorolja a szamádhit, annak számára nem létezik ez a redukció; ez a világ ugyanolyan szent, mint a következő."

Nincsenek megjegyzések: