2019. december 9., hétfő

A hét sámáni tudatszint 4. rész

Soós Jóska leírása a hét sámáni tudatszintről, újabb rész:
"Ezekre a csakrákra külön-külön is tekinthetünk, de mégsem teljesen külön, mert nem lehet őket elválasztani egymástól. Élő egységet alkotnak. A sámánizmusban, mint ahogy a miszticizmus más változataiban is, léteznek a tudat további aspektusai, melyeket csak nagyon magas szinten tudunk megtapasztalni, és amik életveszélyesek is lehetnek. Ennek ellenére megtörténhet, hogy a fény- vagy hangélmény közepette röviden megtapasztalhatjuk a tudat nyolcadik és kielncedik szintjét.
A sámánizmus a megtapasztalás négy szintjét ismeri: a négyzet-élmény a közvetlen megtapasztalás, melynek alapja a testben van. A háromszög- vagy piramis-élmény gyökere a lélekben, az érzelemtestben van. A kör-élmény intellektuális vagy kreatív élmény, mely „kerek” megértést ad. A gömb-élmény által a kreatív ember megízlelheti a gömböt. Ez egy lelki ember élményének természete, amit csak a szellem tud tapasztalni.
A megtapasztalás e fokozatainak szimbóluma egy négyzet, melyben egy kör és abben egy héromszög van, és a középpontjában egy pont. Ez a tudatossá válás négy dimenziója is. A négyzet azt jelenti: „Fizikailag érzékelek.” A háromszög azt jelenti: „Pszichésen érzékelek.” A kör azt jelenti: „Intellektuálisan érzékelek.”. A pont azt jelenti: „Spirituálisan érzékelek.” Ez egyszerűen hangzik, de mindezt meg kell tapasztalnunk.
Különböző gyakorlatok léteznek a tudat e hét szférájának kifejlesztéséhez, de én nem ismerem mindet. Csak azokról tudok beszélni, amiket én magam is megtanultam, és amiket könyvben olvastam, illetve tapasztaltam. Tamás Bácsi (Jóska gyermekkori sámán-tanítója) nem tanított. Csak azt mondta: „Nézz, figyelj és utánozz!” Ez volt a tanulás természetes módja. Azt is mondta: „A saját utadon kell járnod.”
A módszereket vagy gyakorlatokat nem szabad szigorúan kezelni. Hozzá kell igazítani az egyénhez, aki saját maga is folyamatosan változik. Egy bizonyos módszer segítségével megtanulhatunk vezetni,d e végül ki fogjuk fejleszteni a saját vezetési stílusunkat. Egy bizonyos módszerrel tanulunk meg írni, de végül kialakítjuk a saját írási stílusunkat. Különböző módszerek és szertartások léteznek, de a saját igényeink szerint kell gyakorolni őket."

Nincsenek megjegyzések: