2019. december 7., szombat

Bevezetés a pránájámába

Újabb részlet a Krishnamacharya-könyvből:
"Bevezetés a pránájámába
A légzést néha az orrlyukakon keresztül kell végezni, néha a torkon, a fogakon, az ajkakon vagy a nyelven keresztül a jógánga szádhana gyakorlása közben, és a Pránájáma Prakaranam írja le a légzés különböző módszereit. Általában a jógászana gyakorlása alatt úgy kell végezni a légzést, hogy súrlódó érzetet keltsen a torokban, hosszan és finoman. Lásd a Hatha-jóga Pradípiká 3.51-53. verseit. Anulóma uddzsájínak nevezik. Ennek a légzésnek az az előnye, hogy megszűnik a köhögés, jó lesz az étvágyunk, a vérkeringés a tüdőben, májban, lépben és a vesékben, a mirigyekben, valamint az ízületekben. A légzés módszereit mindenki, mindenkor gyakorolhatja.
Minden jóga-ászanának van egy kontrapóza, és az ilyen pózok ismerete nagyon fontos, például a pascimóttánászana ellenpóza a púrvóttánászana. A férfiaknak és nőknek csak azokat az ászanákat kell megtanulniuk, amik a koruknak megfelelőek és az egyes életkorokban fellépő betegségek esetében hasznosak. Nem kell túl sok szempontot figyelembe vennünk, de a következőket megtanulhatjuk.
Milyen volt az emberek élethossza a régi korokban, miért alacsonyabb az átlagéletkor jelenleg, hogyan javítsunk rajta, így az ászanák a jelen kori férfiak és nők életkora és igényei szerint lettek csoportosítva. Az ászanák megfelelő csoportosítása nélkül nem csak a falvak írástudatlan lakóinak, de a városi művelt embereknek is komoly kételyeik lennének a gyakorlás megfelelő módjáról, és ennek következtében senki sem kezdene bele a jóga gyakorlásába.
Pránájáma
Az upanisadok és a jóga-írások kijelentései alapján a dzsívátmá, a Paramátmá szikrája mindenki esetében egyéni, és a szív üregében lakik. Az itt említett szívet ne tévesszük össze a vér pumpálására szolgáló szívvel, hanem attól némileg jobbra, a mellkas közepén található képződmény. Ebből a testből 101 fő ideg ered, és mindegyik fő ideg 72000 idegre osztódik, melyek minden érzületet szállítanak. Így sorrendben, abból az üregből kiindulva, ahol a dzsívátmá lakik a szívben, rendelkezünk pránával, elmével, gjánendrijákkal és karmendrijákkal. A dzsívátmá mögött ott van a Paramátmá. Az idegek körbeveszik kívülről. Ezek az idegek különböző színűek – fehérek, sárgák, feketék stb. Ezeket a csatornákat meg kell tisztítani, hogy a dzsívátmából eredő különböző erők szabadon tudjanak áramolni, és ezt a tisztítást a pránájáma megfelelő változatainak gyakorlásával lehet elérni. Ha a dzsívátmá a fehér (szattvikus) idegeken keresztül működik, akkor jó tetteket fogunk végrehajtani. Ha másokon keresztül akkor rossz tettek várhatóak. Ahhoz, hogy megtisztítsuk a jó idegeket, a jóga és az egyéb írások hangsúlyozzák a megfelelő típusú pránájáma gyakorlását."

-->

Nincsenek megjegyzések: