2019. december 12., csütörtök

Bocsánat és megbocsátás

Újabb részlet Groegor Maehle Szamádhi-könyvéből:
"Ez nem jelenti azt, hogy nem kell megakadályoznunk a multinacionális konszerneket a környezet rombolásában, megbüntetni a gyilkosokat, vagy megakadályozni, hogy zsarnokok szálljanak meg idegen országokat. Ez azt jelenti, hogy nem bosszúvággyal a szívünkben csapunk le rájuk, hanem anélkül javítjuk ki a viselkedésüket, hogy a szenvedély, vérszomj, bosszúszomj, vagy igazságérzet egyáltalán szerepet játszana benne. A szívcsakrán alapuló szamádhi képessé tesz bennünket annak meglátására, hogy igazából nincs „másik”. Összekapcsolódásunk emberi lényekként hatalmas szimbiotikus élő szervezetet alkot – egy emberiséget, egy családot, melynek mindenki a tagja. Így minden ítélkezés, amit gyakorlok, vagy bármilyen ellenségesség, amit létrehozok, végső soron egyenesen hozzám fog visszatérni. Bármilyen gondolat, hogy más vesztesége előnyömre válhat, azon az elképzelésen alapul, hogy a testem vagyok. De a testem az a jármű, melyben a tudatom jelen pillanatban testet öltött. A test felszíne alatt mindannyian ugyanabban az átmanban, önvalóban osztozunk, mert igazából csak egy Önvaló létezik. „Úgy cselekedj másokkal, ahogy magaddal cselekednél.” - ez az egy közös létünkre utal Isten gyermekeiként. Belül mélyen nincs elkülönülés. Ha azt hiszem, hogy én különálló vagyok, akkor miért kellene úgy bánnom veled, ahogy magammal bánnék? „És bocsásd meg a vétkeinket, miképpen mi is megbocsátunk az ellenünk vétkezőknek.” Itt is megerősítést nyer az a gondolat, hogy nincsenek „mások”. Gyakorlod a megbocsátást, és így megbocsátást nyerhetsz másoktól.
Először magadnak kell megbocsátanod, mielőtt másoknak meg tudnál bocsátani. Az őszinte megbocsátás a szívcsakra szamádhijának gyakorlásából származik. Megtanítja, hogyan engedjünk el minden gyűlölködést és ellenségességet, amit mások felé érzünk. Patandzsalí szavaival, ez a folyamat megtisztítja az elménket, és tiszta elme nélkül nem lehetséges a spirituális evolúció. De még a spirituális evolúció útján is, mint ahogy a magasabb csakrák szamádhijai esetében, mindig vissza kell térnünk a szívhez. Ebben a tengely-csakrában kell megtalálnia az integrált embernek a középpontját, és innen tudunk mások felé a szolgálat, szeretet és együttérzés alapján viszonyulni. Ha a szahaszrárára koncentrálunk, akkor nem tudunk nagy hozzájárulást tenni. A szívben fejlesztjük ki a bizalmunkat Istenben és a szívben hallhatjuk meg – így mondják az írások – a szent Óm hangot. A Cshándógja Upanisad azt mondja: „ Az emberi mellkasban van egy kis szentély (a szív), melyben van egy hüvelyk méretű kis láng (a lélek). És ebben a lángban, csodálatos módon, ott van az egész univerzum, az összes bolygó, csillag, kontinens, folyó, hegy és óceán.”
K: Ha ez a vers azt hangsúlyozza, hogy mindannyian egyek vagyunk, akkor mért kell megbocsátást kérnünk és felajánlanunk azt másoknak?
V: A megbocsátás kérése Istentől igazából egy védőernyő, de azért lett odahelyezve, hogy megértsünk a megbocsátás folyamatának erejét és fontosságát. Isten a tiszta szeretet és megbocsátás, és teljességgel túl van azon, hogy minket bíráljon (a tiszta tudat nem képes bírálni), és ezért meg sem tud bocsátani nekünk. Igazából mi vagyunk azok, akik megtisztítják a saját tudatalattijukat a megbocsátás folyamata által. Ez azért annyira fontos, mert a halál folyamatában mi vagyunk azok, akik magunkra mérjük a „végső ítéletet” Amikor meghalunk, az agyunk a neurotranszmitterek erőteljes koktélját választja ki. Ennek hatására látszólag megáll az idő és örökkévalóságnyi időnk van arra, hogy végiggondoljuk az összes élethelyzetet, amiben voltunk, képkockánként. A saját feltételekhez kötöttségünk (vagy amit Freud „szuperegónak” nevezett) utána ítéletet hirdet arról, hogyan szerepeltünk, annak megfelelően, hogy másokat hogyan ítéltünk meg (és ez az utolsó ítélet az, ami a Bhagavad-gítá szerint meghatározza következő testetöltésünket). Ezért képesek ennyire megváltoztatni a halál-közeli élmények az ember hozzáállását az élethez. Akik megélték, attól kezdve gyakran bánnak másokkal kedvesen és alázatosan, megértve, hogy minden, amit másokkal teszünk, visszatér hozzánk."

-->

Nincsenek megjegyzések: