2019. december 20., péntek

A személyes tudat 3. rész

Újabb rész Soós Jóska leírásából a hét sámáni tudatszintről:
"Tamás Bácsi egyszer azt mondta: „Gyere, pihenjünk le ennek a fának az árnyékában!” Sohasem úgy mutatott be egy gyakorlatot, mint egy leckét, de persze megvoltak a maga mögöttes szándékai. Ez általában este, vagy vasárnap történt, amikor csend uralkodott. Ekkor hanyatt feküdtünk és pihentünk. Ekkor azt mondta: „Oldódj fel, mint a füst.” Ekkor olyan érzés fogott el, mintha lebegnénk, vagy lassan lesüllyednénk a földbe vagy elmerülnénk a vízben. Ha valakinek az az érzése támadt, hogy fent a levegőben lebeg és madártávlatból néz le mindenre, Tamás azt mondta: „Most gondolatban merülj mélyre a vízben, és képzeld el, hogy a tó, amiben elmerültél, kapcsolatban áll a tengerrel, és hogy egyre mélyebbre tudsz merülni, a végtelenségig. Próbáld ezt megtapasztalni, és mondd el, hogy mit látsz.”

-->
Egyszer egy tengeri szörnyet láttam, ahogy rám támadott, és félelmemben felkiáltottam. „Mi a baj?” - kérdezte. „Egy szörny közeledik felém!” - mondtam. „Ne félj” - mondta Tamás - „Lágyan engedd tovább a szörnyet! A szörnyek csak akkor veszélyesek, ha félsz tőlük, vagy ha rosszak a szándékaid.”
Először a mélységbe kell lemerülnöd. Ha ezt meg tudod tenni, akkor mehetsz felfelé. De a fordítottja nem mindig igaz. Tamás Bácsi azt mondta: „Meg kell tapasztalnod a tenger bejövő hullámait.” Most már tudom, hogy ezt képletesen értette. Ezzel kapcsolatban említhetnénk a test akupunktúrás meridiánjait. Először jön a fizikai relaxáció, maikor az izmok és az idegek ellazulnak, és akkor a meridiánok is ellazulnak. Ezt egy közeledő hullámként éljük meg, és néha az ellazuló testrészek apró mozgásaként. Amikor megtapasztaljuk a tudatnak ezt az első rétegét, akkor kapcsolatba léphetünk a további tudati rétegekkel, és még a kozmikus tudattal is. Nem annyira fontos tudni, mint megtapasztalni, mert csak a megtapasztalás eredményez változást."
Megjegyzés: A fentiekben az alábbi meditációs technikákat ismertük meg:
  1. Az életünk legkellemesebb és legkellemetlenebb eseményének felidézése felváltva, ítélkezés nélkül.
  2. Egy állat vagy természeti kép megfigyelése majd felidézése meditációban, és a felmerülő képek megfigyelése.
  3. Egy növény, pl. alma megfigyelése, majd asszociációs képek felidézése meditációban, amíg a képek el nem fogynak.
  4. Visszatérés a magzati létbe, az élmények megfigyelése
  5. Feloldódás a füstben, majd lefelé merülés az óceán mélyére, utána szárnyalás, lebegés, teljesen ellazult állapotban.
Mindegyik gyakorlat során kerülni kell az ítélkezést és a felmerülő élményekkel, érzésekkel, képekkel, érzetekkel történő azonosulást, csupán szemtanúként, közömbös tudatosságként kell jelen lenni, félelem és ragaszkodás nélkül.

-->

Nincsenek megjegyzések: