2019. december 28., szombat

Az uddzsájí kumbhaka hatásai

Újabb részlet a Krishnamacharya-könyvből:
"Hatásai: Megtisztítja az összes légutat és hörgőcskét. Megszünteti a krónikus köhögést, tüsszögést, és azok esetében is hatásos, akik a szájukon veszik a levegőt az orrjáratok eldugulása miatt. Ha folyamatosan a szánkon keresztül lélegzünk, akkor a szánk és a nyelvünk kiszáradhat, ami nem tesz jót az egészségünknek és rövidíti az élethosszat is. E pránájáma rendszeres gyakorlása megelőzi az orr, tüdő és légutak betegségeit. Az anulóma az orrjáratok megbetegedései, míg a vilóma a torok betegségei esetében hatékony. A vilóma jó hatással van az arcüreg-gyulladásra.
A kövér embereknek és az ülőmunkát végzőknek általában rossz az emésztésük és puffadástól szenvednek a gyomor és a belek területén. Ez a pránájáma elősegíti a gáz kiürülését és így csökkenti a feszültséget és a diszkomfortot. Megerősíti a szívet és megszünteti a szívritmuszavart. Az étkezéssel kapcsolatban be kell tartani néhány korlátozást, ha gyakoroljuk a pránájámát, hogy elősegítsük bizonyos betegségek gyógyulását.
Akik légzési nehézségekkel rendelkeznek, vagy kövérek, azoknak kerülniük kell a túrót. Az is hasznos, ha az olyan nyálkás ételeket kerülik, mint az okra (hölgyujj) stb. Akinek nincs légzési betegsége, de van szívbetegsége, pl. magas vagy rendszertelen pulzus, az ehet túrót és írót kis mennyiségben, de sóval és néhány csepp gyömbér-lével. Az ételük mennyiségét a megszokott mennyiség háromnegyedére kell csökkenteni, melyből a szilárd étel csak a fele legyen, a folyadék pedig a negyede.
Akinek jó a légzése, és a szíve is erős, de emésztési panaszaik és puffadásuk van, jobb, ha az első öt napban csak folyadék-diétát folytatnak. Ihatnak írót egy kis kősóval, gyömbérrel és tejet sáfránnyal, ghível és cukorral. A kezdeti szinten gyakoroljanak kumbhakam nélkül. Puffadás esetében egy hatékony otthoni szer lehet, mely csökkenti a gázképződés tüneteit: római kömény és gyömbér vizes oldatát kell fogyasztani rendszeresen."

Nincsenek megjegyzések: