2019. december 10., kedd

Belső konfliktusaink kivetítése

Újabb részlet Grogor Maehle Szamádhi-könyvéből:
"Anáhata (szívcsakra)
Ha a szívcsakrában koncentráljuk a pránát, annak több fontos következménye van. Patandzsalí azt mondja az 1.33. szútrában: „Az elme tisztaságát a boldogok iránt érzett barátságosságon, a szenvedők iránt érzett együttérzésen, az erényesek iránt érzett örömön és a bűnösök iránt érzett közömbösségen történő meditáció segíti elő.” Az egyéni, különálló, egoista létezésünkbe vetett hit táplálja az irigység érzését azok iránt, akik boldogok (miért boldogabbak nálunk?), az ítélkezést a szenvedők iránt (megérdemli, magának köszönheti), a szkepticizmust az erényesek iránt (biztos rejtegetnek csontvázakat a szekrényükben), és gyűlöletet a bűnösök iránt (nézd, mit tettek azok a gazemberek, büntessük meg őket).
Patandzsalí nem csak azt tanácsolja, hogy engedjük el ezeket a negatív érzelmeket, hanem azt is, hogy aktívan gyakoroljuk az ellentétüket. Ennek a hatását az „elme tisztulásának” nevezi. Miért van ez így? Az összes konfliktusunk, ami másokkal szemben kialakul, a belső konfliktusaink kivetítései. Fájdalmas és megszégyenítő is lehet ennek elismerése. Például, ha irigy vagyok valaki más sikerére, belül mélyen azt gondolom, hogy én nem érdemlem meg a sikert; és ezért nem szeretem látni azt, ha más fürdik benne. Ha ítélkezem egy szenvedő ember felett, és nem vagyok hajlandó segíteni neki, mert azt gondolom, hogy ő hozta mindezt magára, belül mélyen azt gondolom, hogy én magam sem érdemlem meg a támogatást és elítélendő vagyok, mert nem tettem eleget a saját balszerencsém elkerülése érdekében. Ha szkeptikus vagyok egy erényes és hősies ember felé, az azért van, mert nem bízom a saját erényességemben és hősiességemben és abban hiszek, hogy nekem is le kell buknom. Az „alávaló élet” iránti gyűlöletem pedig semmi más, mint az önsajnálatom kivetítése és a hitem abban, hogy mélyen belül gonosz és bűnös vagyok és megérdemlem , hogy elítéljenek. Ha a megvetés bármilyen formáját kivetítem, amikor másokról beszélek, azzal közvetlenül elutasítom, hogy megérdemlem Isten szeretetét.
Ez a folyamat nagy kihívást jelent és ezért erős ellenállást válthat ki bennünk. Mindannyian szeretünk az erkölcs magas lován ülni és lenézni vagy elítélni másokat. Most figyeljük meg, hogy milyen gyakran bukkant fel a „mások” kifejezés az utolsó két bekezdésben! A jungiánus álom-elemzők szerint minden szereplő, aki az álmunkban megjelenik, a saját belső konfliktusaink kivetülése külső szereplőkre, hasonlóképpen a jóga is azt mondja, hogy az ébrenléti állapotban megélt konfliktusaink a saját belső konfliktusaink kivetülései. Abban a pillanatban, hogy elfogadom az összes hiányosságomat és az önutálatomat önszeretetté és önelfogadássá változtatom, a konfliktus és a kivetítés véget ér."

-->

Nincsenek megjegyzések: