2015. február 2., hétfő

A nagy kalóriamítosz

Dr. Mark Hyman kezd mostanában a kedvenc táplálkozási szakemberemmé válni. Bár én magam állati fehérje-ellenes vagyok, mert úgy gondolom, hogy öregít, és többet árt, mint amennyi haszna van, az alábbi cikkét változtatás nélküli fordításban közlöm. A magamhoz hasonló vegánok a cikk végén ajánlott fehérje-opciókat kicserélhetik növényire (persze lehetőleg ne szója legyen).

A nagy kalóriamítosz

Az a mítosz, hogy "A kalória az csak kalória" a táplálkozástudomány legnagyobb tévedése, ami miatt sokan kövérek, betegek és fáradtak. Hogy elmagyarázzuk, miért nem így van, kövessük nyomon 750 kalóriának megfelelő kóla és 750 kalóriának megfelelő brokkoli útját a szervezetünkben!

Először nézzük az üdítőitalt. Másfél liter coca-colában 750 kalória és 46 teáskanálnyi cukor van. A bél nagyon gyorsan felszívja az üdítő rostmentes fruktóz- és glükóztartalmát. 

A glükóz megdobja a vércukorszintet, ami dominó-effektust indít el: megnövekszik az inzulin-szint, és olyan hormonális reakciók indulnak be, amelyek hatására káros biokémiai elváltozások indulnak be. A magas inzulinszint növeli a hasi zsírlerakódást, a gyulladásokat, emeli a vérnyomást és a triglicerid-szintet, és csökkenti a HDL-t, a férfiaknál csökkenti a tesztoszteron-szintet, és hozzájárul a nők terméketlenségéhez.

Az inzulin ugyancsak blokkolja a leptint, az étvágy szabályozásáért felelős hormont. Minél leptin-rezisztensebbek vagyunk, az agyunk annál kevésbé kapja meg a "tele vagyok" jelzést. Ehelyett az agyunk azt gondolja, hogy éhezünk. A jutalmazó központ is aktiválódik, és arra ösztökél, hogy még több cukrot együnk és így tápláljuk az addikciónkat.

A fruktóz viszont egyből a májba megy, ahol zsírrá alakul. Ennek következtében alakul ki az inzulin-rezisztencia, és a krónikusan emelkedett inzulinszint, melynek hatására a testünk veszélyes hasi zsír formájában tárol mindent, amit megeszünk.

A fruktóz elősegíti a zsírmáj kialakulását is, még több gyulladást okozva. A krónikus gyulladás súlygyarapodást és inzulin-rezisztenciát okoz. A fruktóz szintén nem küld jelzést az agynak, hogy egy kalóriabomba érte a testet. A ghrelin-szintet sem csökkenti, mely hormon általában csökken, ha valódi ételeket eszünk.

Most nézzük a brokkolit. A 750 kalóriányi brokkoli 3 kilogrammot jelent, melyben 67 gramm rost van, ez eleve sokkal több, mint amit egy átlag amerikai megeszik. Ez a brokkoli-mennyiség csupán 1.5 teéskanálnyi cukrot tartalmaz, a maradék szénhidrát alacsony glikémiás indexű, lassan felszívódó szénhidrát, ami a nem túl sok keményítőt tartalmazó zöldségekben található. Ha tehát megettük a 3 kiló brokkolit (ami eléggé valószínűtlen), abban annyi rost van, hogy nagyon kevés kalória fog igazából beépülni. Nem fog megugrania  vércukor vagy az inzulin, nem lesz zsírmájunk és a hormonális káosz sem következik be. 

A gyomor jelet küld az agynak, hogy jóllaktunk. Az agy függőségi jutalmazó központja nem aktiválódik. Emellett számos olyan hatása is lesz, ami optimalizálja az anyagcserét, csökkenti a koleszterint, a gyulladást, és elősegíti a méregtelenítést.

A brokkoli fitonutriensei (glükozinátok) elősegítik a máj képességét, hogy semlegesítse a környezetből származó vegyszereket, a kaempferol nevű flavonoid pedig erőteljes gyulladáscsökkentő. A brokkoliban nagyon sok C-vitamin és folsav is van, amelyek védenek a rák és a szívbetegségek ellen. A brokkoliban található glükozinátok és szulforophánok megváltoztatják a gének kifejeződését, ami által egyensúlyba kerülnek a szexuális hormonjaink, és csökken a mellrák és egyéb daganatos betegségek kockázata.

Ebből megérthetjük, hogy az étel sokkal több, mint kalória: az étel információ. Minden falat étel, amit megeszünk, kódolt instrukciókat küld a testünknek, melyek egészséget vagy betegséget idéznek elő. Szóval, melyiket választod: a kólát vagy a brokkolit?


A kutatások bizonyítják, hogy a kalória nem csupán kalória

A tudományos eredmények alátámasztják, hogy nem minden kalória azonos értékű. Agy tanulmány szerint, amely Journal of the American Medical Association-ben jelent meg, az alacsony fehérjetartalmú diéták azt eredményezik, hogy zsír rakódik le a belső szerveink körül, beleértve a májat, veséket és a hasnyálmirigyet. A magas fehérjetartalmú diéták viszont izomtömeget adnak, és növelik az alapanyagcserénk szintjét. Mivel az izom hétszer annyi kalóriát fogyaszt, mint a zsír, jó dolog, ha vannak izmaink.

A kutatást végző szakemberek tizenkét héten keresztül vizsgálták egy kórházi osztály önkénteseit. Ellenőriztek mindent, amit ettek és csináltak. Mindenki kb 1000 kalóriányi többletet evett naponta, fehérje vagy szénhidrát formájában. A kevés fehérjét fogyasztó csoport 0.7 kg izmot veszített és 3.4 kg zsírt raktározott el. A magas fehérjetartalmú diétán lévő csoport 2.8 kg aktív anyagcseréjű izmot épített fel. 

Mindkét csoport hízott - ami érthető, hiszen túl sokat ettek - de a sok fehérjét fogyasztó csoport súlygyarapodása kevesebb volt, mint a kevés fehérjét fogyasztó csoporté.

Ez a tanulmány alátámasztja, hogy ha túl sokat eszünk, akkor meg fogunk hízni, de azt is bebizonyítja, hogy nem minden kalória egyforma. Egyes kalóriák a zsírraktározást segítik elő, míg mások az izmot.

A gyorsan felszívódó szénhidrátok, amelyek az amerikaiak és egyre inkább az egész világ étrendjének alapját alkotják, nagyon könnyen hasi zsírlerakódást okoznak. Ez pedig elhízáshoz és cukorbetegséghez vezet. Jelenleg az amerikai lakosok 69%-a túlsúlyos és több, mint 35%-a kövér. Ha ez a tendencia folytatódik, akkor 2050-re három amerikai közül kettőnek lesz 2. típusú cukorbetegsége. A gyermekek és a serdülők fognak a legjobban szenvedni. kevesebb, mint tíz év alatt a cukorbetegeék vagy azt megelőző állapotban lévők aránya 9-ről 23%-ra emelkedett. Más szavakkal, négy gyerek közül egy cukorbeteg lesz. A szénhidrát és a fehérje nagyon különböző kémiai üzeneteket küld a testnek, a kalóriától függetlenül. A szénhidrát zsírt eredményez, míg a fehérje izmot. 


Szeretnél hasból fogyni és izmot építeni? Koncentrálj a fehérjére, ne a kalóriára!

A hasi zsír csökkentése és az izomépítés kérdése nem csak a kalóriákban rejlik. Mint ahogy ez és más tanulmányok is mutatják, sokkal jobban számít az, hogy honnan jönnek ezek a kalóriák. Itt van néhány egyszerű ötlet az anyagcserénk felpörgetésére és a hasi zsírréteg csökkentésére.

1. Hagyd el a cukrot - minden formájában. Különösen a folyékony kalóriák (üdítők, gyümölcslevek, alkohol) raktározódnak hasi zsírként. Próbáld meg kizárni a módosított kukoricakeményítőt is az étrendedből, mert az még inkább hizlal.
2. Hagyd el a liszet - igen, még a búzalisztet is, amiből cukor lesz. Tudtad, hogy két szelet teljes kiőrlésű kenyér jobban megemeli a vércukorszintet, mint két evőkanálnyi cukor?
3. Kezdd a napodat fehérjével, ne pedig keményítővel vagy cukorral. próbáld ki az omega-3 tojásokat, fehérjeturmixot, olajos magból készült krémeket vagy akár a szárított halat. Hagyd ki a kiflit, fánkot és muffinokat.
4. Minden étkezésed mellé fogyassz fehérjét - próbáld ki a mandulát, diót, pekándiót, tökmagot, chiát, kendermagot, vagy babot, csirkét vagy halat.

Valahogy bevettük ezt a szöveget, hogy minden kalória ugyanaz. Ez nem így van. Remélhetőleg a népszerű táplálkozási tanácsadók hamarosan utolérik a tudományt, és akkor esetleg megálljt tudunk parancsolni a túlsúly, cukorbetegség, és a krónikus betegségek ránk zúduló cunamijának."

3 megjegyzés:

Névtelen írta...

A mogyoróvajjal mi a baj (a kép alapján)? Remélem, semmi. :D

Girasol írta...

Én is szeretnék napi 3 kg brokkolit megenni. Hogyan készítsem el, hogy ez sikerüljön? Korábban már próbáltam 1 kg káposztát megenni egy nap, de nem sikerült, pedig ledinszteltem. Sajnos nagyon felfúvódtam tőle, majdnem szétdurrant a hasam, de legalább elmondhatom, hogy egészséges dolgot juttattam a szervezetembe. Másik kérdésem: a fehérjedús táplálkozás mellett milyen izomépítő programot követett az a kórházi csoport, amelyik 2,8 kg izmot épített 12 alatt. Ez fantasztikus. Nagy súlyokkal edzek
konditeremben (nő vagyok), de ilyen izomgyarapodást nem tapasztaltam magamon.

Unknown írta...

Sok "idióta" testépítő tudná, h kórházi osztály önkéntesként 12 hetente 2,8kg izmot lehet felszedni edzés nélkül,akkor biztos nem a terembe járnának! Mert eddig az volt a marketing,h edzeni se árt..