2015. augusztus 3., hétfő

A tíz legjobb rákellenes étel - 2. rész

Az eatlocalgrown.com cikkének második része:

5. Zöld Tea

A zöld tea gyógyhatásait A katechineknek nevezett bioflavonoid-tartalmának köszönheti. Közülük is a kutatókat kifejezetten az epigallocatechin-3-O-gallate (EGCG), érdekli, amely a zöld tea fő katechinje. Dél-koreai kutatók szerint az EGCG természetesen blokkolja a TNF-et (tumor nekrózis faktor), mivel megakadályozza bizonyos gyulladást okozó vegyületek kötődését a szív simaizmaihoz. A Chonbuk National University Medical School által végzett 2009-es kutatás szerint hogy az EGCG elnyomja a fraktalkint, mely az érelmeszesedést előidéző gyulladást okozó anyagok egyike.

6. Keresztesvirágú zöldségek

keresztesvirágú zöldségekben számtalan vitamin, ásványi anyag, egyéb tápanyag és a glukozinolát nevű anyag is megtalálható. Ezek a vegyszerek számos, biológiailag aktív alkotóelemre bonthatók, melyeket rákellenes hatásúnak találtak. A rukkola, brokkoli, káposzta, karfiol, kelkáposzta, karalábé és a kelbimbó néhány a sokféle keresztesvirágú zöldség közül, melyek tápanyagban gazdagok, és számos karotinoid van bennük (béta-karotin, lutein, zeaxanthin); valamint C, E és K vitaminok, folsav és ásványi anyagok. 

Az olyan bioaktív anyagok, mint az indol, nitril, thiocianátok és izocianátok, melyekt ezek a zöldségek tartalmaznak, gátolják a daganatok képződését, mivel védik a sejteket a DNS-károsodástól, elősegítik a karcinogén anyagok deaktiválását, pusztítják a rákos sejteket, és megakadályozzák a tumorok körüli véredény-képződést (angiogenezist), valamint a rákos sejtek vándorlását (mely az áttételek képződését okozza). A retek zöldjének glükozinolát-tartalma meghaladja a leggyakoribban fogyasztott zöldségekét (káposzta, kelkáposzta, karfiol és brokkoli) 

7. Paradicsom

A rendszeres paradicsomfogyasztást sokszor hozzák összefüggésbe többféle rák kockázatának csökkentésével, és kisebb mértékben a szívkoszorúér-megbetegedés kockázatának csökkentésével is. A paradicsom számos, egészségre kedvező hatású összetevője közül a karotinoidokat, különösen a likopént vizsgálják aktívan.

A paradicsomlé rendszeres fogyasztásával elegendő karotinidot biztosítunk a szervezet számára, melyről kiderült, hogy gátolja az olyan gyulladáskeltő mediátorok képződését, mnit a TNF-alfa. Egy hónap paradicsomlé-fogyasztás után több mint 30%-kal kevesebb TNF-alfa képződött a vérben a vizsgálatok szerint. 


8. Gyógygombák

gombákat legalább 5000 éve használják táplálkozási és orvosi célokra. Állatkísérleteken és emberi tesztalanyokon is bizonyították több, mint 50 gombafaj vírusölő és rákellenes hatását. Hat összetevőt vizsgáltak az emberi rákra gyakorolt hatás tekintetében: a shiitake lentinan nevű alkotóját, a schizophyllant, az active hexose correlated compound-ot (AHCC), a maitake D-frakcióját és a Coriolus versicolor két összetevőjét.

A Coriolus versicolor egy nagyon gyakori taplógomba, mely az egész világon megtalálható. A Versicolor "többféle színt" jelent, és valóban, ez a gomba számos színben megtalálható. A kínai orvoslás a yun zhi nevű gyógygombaként ismeri.

A poliszaccharid-K (PSK), egy fehérjéhez kapcsolódó poliszaccharid, melyet a Trametes versicolorból izolálnak, és számos európai országban, valamint Kínában és Japánban is immunerősítő anyagként alkalmazzák. Japánban a PSK-t hivatalosan is alkalmazzák az adjuváns daganatkezelésben és az egészségbiztosítás is fedezi.

Az in vitro, in vivo és emberi klinikai vizsgálatok alapján a PSK rákellenes tulajdonságokkal rendelkezik. Az előzetes kutatások szerint a PSK csökkentheti a mutagének, sugárzás általi és spontán módon keletkező rákos sejtek számát. 


9. Fokhagyma

A Cancer Prevention Research nevű újságban megjelent tanulmány szerint a kínai medicínában Kr.e. 2000 óta alkalmazzák a fokhagymát. A szerzők szerint az olyan összetevők, mint a diallyl szulfid mely a fokhagymafej megbontásakor szabadul fel, a növény egyik potenciálisan védő hatású vegyülete lehet.

Több tanulmány jelent meg a fokhagymával kapcsolatban, mely a diallyl szulfid és a rák kapcsolatával foglalkozik. Az egyik a Koreai köztársaságból származik, és a diallyl diszulfidot (DADS) a leglényegesebb olajban oldódó kénvegyületnek tekinti a fokhagymában, mely számos sejtfajtában akadályozza a sejtburjánzást. A tudósok megvizsgálták a DADS képességét, hogy elpusztítsa a szabadgyök-képző sejteket. Azt találták, hogy a híres tumorelnyomó gén, a p53, a DADS-kezelés jelenlétében akadályozta meg a sejtképződést. A rákos sjetek 24 órával a DADS-kezelés után pusztultak el, az aktivált p53 gén hatására.

Az Allicin - melynek a fokhagyma a szagát és az ízét köszönheti, a világ legerősebb antioxidánsa. Az allicinnek el kell bomlania ahhoz, hogy potens antioxidánssá váljon. A szulfénsav és a szabadgyökök közötti reakció nagyon gyors, csak az idő szabhat neki határt. A fokhagyma-olajat és a por alakú kivonatokat a friss fokhagyma disztillálásával nyerik, utána pedig olyan anyagokban oldják fel, melyek hatástalanítják azt. Ez a folyamat elpusztítja a fokhagyma allicin-tartalmának jelentős részét. Az
 AlliMAX az egyetlen olyan táplálékkiegészítő, mely biztosítja a szervezetünk számára a garantáltan 100% tisztaságú stabilizált allicint. 


10. Kender

A kendermag-olaj az egész testet gyógyítja és ezerszeresére emeli a melatonin-szintet. Amikor a tobozmirigy  melatonin-termelése magas, az nincs káros hatással a testünkre, viszont megnehezíti a betegség dolgát, vagy meg is semmisíti azt.

kimutatták, hogy a melatonin többféle rákos sejt szaporodását lassítja vagy gátolja, akár még gyógyítja is a rákot. Egyes tanulmányok szerint a melatonin növeli a várható életbenmaradást és az életminőséget bizonyos gyógyíthatatlan rákfajták, például az előrehaladott tüdőrák vagy melanóma. Egyes tanulmányok szerint az esetek kisebb részében a rák részlegesen vagy teljesen eltűnt.

Több kutatás szerint a melatonin különösen erős védelmet ad a szaporítószervi rákok esetén. Testünk minden sejtje, még a rákos sejtek is rendelkeznek melatonin-receptorokkal. Amikor a melatonin éjszaka termelődik, a sejtosztódás lelassul. Amikor a hormon kapcsolatba lép a mellrák-sejttel, akkor ellensúlyozni tudja az ösztrogén sejtszaporító hatását. 

Rick Simpson több, mint egy évtizede kezel betegeket kendermag-olajjal. A kereskedelmi forgalomban legálisan kapható és a THC-tartamú, illegális kendermagolaj is a legjobb növényi protein-forrás. Belsőleg és külsőleg is számos módon alkalmazható.

A kendermag-olaj az eszenciális aminosavak és eszenciális zsírsavak ganzdag forrása, melyben kiváló az omega-3, -6 és -9 aránya. Mindezeket az anyagokat nem csak az alternatív gyógyászat, hanem az élelmiszeripar is vizsgálja, mely az úgynevezett "funkcionális ételekhez" keres megfelelő alapanyagokat. 

Nincsenek megjegyzések: