2015. augusztus 11., kedd

A teljes jóga-légzésciklus

Újabb részlet Gregor Maehle Pránájáma-könyvéből:

"A teljes jóga-légzésciklus

A teljes jóga-légzésciklus a pránájáma alaptechnikája. A teljes belégzés és teljes kilégzés kombinációjából áll, illetve egyes szakértők szerint a fordítottjából. A pránájáma-gyakorlás az ilyen légzésciklusok folyamatos ismétléséből áll. A kilégzés alatt az összes lehetséges levegőt célzottan, de erőltetés nélkül kifújjuk. Belégzés közben az egész törzset feltöltjük alulról kezdve, mint ahogyan egy edényt feltölt a belefolyó víz.

Ez a ciklus a keret, amiben az adott pránájáma- vagy meditációs technika által megkívánt légzéshullámot elhelyezzük. Ha a légzésciklus célja a relaxáció, akkor a háromlépéses föl-le hullámot alkalmazzuk. Általános esetben, a gyors légzéssel járó pránájámák, például a kapálabháti vagy a bhásztriká esetében a teljes jóga-légzésciklust a kétlépéses hullámmal kell kombinálni, mivel a gyors légzés megnehezíti, hogy a törzsnek több, mint két részébe lélegezzünk be. A lassú légzéssel járó pránájámák, például a nádí-sódhana vagy a szúrja-bhédana esetében a háromlépéses kétszeres fölfelé hullámot alkalmazzuk. Itt több időnk van arra, hogy szétosszuk a figyelmünket a törzs különböző területeire, és biztosítsuk az összes szövet átlélegzését. A rendkívül lassú pránájámák, például a bhúta-suddi pránájáma és a sakticsalana pránájáma alatt, illetve meditáció közben a hatlépéses hullámokat kombinálhatjuk a teljes jóga-légzésciklussal.

Mindezen hullámok közben a belégzés mindig ugyanazt a mintát követi: a gátnál kezdődik és a nyak tövénél ér véget. A technika céljától, a gyakorlás fázisától (eleje, közepe vagy vége), illetve a gyakorló tapasztalatától függően a kilégzés vagy lefelé (fel-le hullám), vagy felfelé (kétszeres felfelé hullám) fut."

Nincsenek megjegyzések: