2015. augusztus 10., hétfő

Milyen az a személyi edzés?

Amióta az ismerőseim megtudták, hogy személyi edzéseket is tartok a jógaórák mellett, többen is feltették a kérdést, hogy milyen az a személyi edzés, amit tartok, mert nem tudták elképzelni. Kezdjük azzal, hogy sok ember sablonokban gondolkodik, és ha valakit úgy ismernek meg, mint jógaoktatót, akkor nehezen emelik be azt, hogy ha például ő emellett girja-edzéssel és személyi edzéssel is foglalkozik. Eleve sok embernek vannak prekoncepciói a jógáról és az edzésről is, főleg, amíg nem próbálta.

A jógaóráim után azok, akik még nem jógáztak, gyakran szoktak izomlázat érezni, mert olyan területeket dolgoztattak meg, amiket egyébként nem érnek el. Nyilván, ahogy megismertetjük a testünket és az elménket a jógapózokkal és a helyes légzéssel, a végrehajtás könnyebbé vélik, hiszen a koordináció és a hajlékonyság is fejlődni fog.

A jóga-ászanák gyakorlása és a test edzése között igazából nincs olyan mérhetetlen szakadék, bár a jógapózok inkább statikusak, és a nyújtásra, a mobilitásra helyezzük a hangsúlyt. Ezzel szemben egy funkcionális edzésnél az izmok erősítése és megfelelő gyakorlatok, feladatok végrehajtásának megtanulása van előtérben. Természetesen ez is mozgáskoordinációt és mobilitást is igényel, az izomerőn túl. Tehát mindkét mozgástípussal tanítjuk a testünket különböző mozdulatok végrehajtására, és igyekszünk visszaállítani a természetes mozgáskészséget, fejleszteni a teljesítményt.

A személyi edzések, amiket én tartok, elsősorban funkcionális gyakorlatokból állnak, vagyis nem arra kell gondolni, hogy futógépen kell majd futni, illetve különböző erőgépeket nyomni, húzni stb. Ezek már annyira magától értetődő fitnesz-eszközök, hogy egy átlagos műveltségű ember is el tud igazodni rajtuk és össze tud rakni magának egy nyelvlógató edzést akár, ha van elég kitartása. És még az is lehet, hogy fejlődni fog.

A személyi edzés előnye viszont abban rejlik, hogy az edző feltérképezi a mozgásmintáinkat, figyelembe veszi az esetleges sérüléseket, defekteket, és elgyütt elkezdünk dolgozni az alapokon. A célok a vendég preferenciáitól függenek. Van, aki szeretné a gerinc tartóizmait erősíteni, javítani a tartását, az erőszintjét vagy az állóképességét szeretné fejleszteni. Természetesen sokan fogyni akarnak, és látványos izmokat növeszteni. Ehhez az étkezést is megfelelően be kell állítani, és a céloknak megfelelő edzéstervet kidolgozni.

Az edzések általában 60-90 percesek, és egy átmozgató bemelegítéssel kezdünk. Utána jönnek a feladatok, akár párban, akár köredzésben időre, akár ismétlésszámra dolgozunk. A gyakorlatokat természetesen meg kell tanulni, és ha már rögzült a helyes technika, akkor tudjuk hatékonyan alkalmazni őket. Én sok girja (kettlebel) gyakorlatot alkalmazok, mert szerintem ez egy nagyon hatékony és sokoldalú eszköz. Emellett saját testsúlyos feladatok, TRX-gyakorlatok, fitlabda, egy- és kétkezes súlyzók, traktorkerék, kalapács, medicinlabda és számos más kellék is előkerülhet, amikor épen szükség van rá.

A cél önmagában sohasem az eszköz, vagy a gyakorlat tökéletes alkalmazása, hanem ezeket rendszerbe foglalva alkalmazzuk a különböző képességek (erő, állóképesség, gyorsaság, mobilitás, koordinációs képesség) fejlesztésére.

Az edzésben néha vannak pörgetősebb állóképességi részek, néha pedig az erőfejlesztésre megyünk rá. Az edzés végén legalább negyed óra nyújtással és hengerezéssel zárunk.

Általában szoktam táplálkozási javaslatokat is tenni, illetve otthonra is írok edzéstervet, ha valaki éppen nem tud eljönni. A személyi edzések mellett természetesen mindenkit invitálok a csoportos Spartan girja (kettlebell) óráimra (bsk-crossfight.hu) és a jógaórákra is (atmacenter.hu), ahol szintén sok mindent lehet tanulni. Kemény munka nélkül természetesen nincs eredmény, de a terhelést fokozatosan kell bevezetni. Nem az a cél, hogy totálisan kinyírd magadat minden edzésen, mert akkor nagyon lassan fogsz fejlődni. De azért az izomláz néha előfordulhat, amit ki kell pihenni, és utána erősebbek leszünk és jobb lesz az állóképességünk is. A kulcs természetesen a rendszeresség, mert egy két alkalom még nem hoz eredményt. Hosszabb időn keresztül kell edzeni legalább heti két-három alkalommal, ha szeretnénk az eredményeket is látni.


Ha kedvet kaptál az edzéseim kipróbálásához, akkor hívj (06309140839) vagy írj emailt (gaurangad@gmail.com), remélem tudok segíteni! Az edzéseimről minden információt megtalálsz a privategym.hu honlapon is!

Nincsenek megjegyzések: