2015. augusztus 29., szombat

Kifordított egylábas királyi galambpóz

Újabb részlet a Detox-jóga könyvből:

16. Parivritta-ékapáda-rádzsakapótászana (kifordított egylábas királyi galambpóz, tekintet felfelé).

Belégzésre emeljük meg a fejünket a kumbhaka után az előző gyakorlatban, majd fordítsuk ki a törzset a jobb comb irányába. Ehhez a bal könyököt helyezzük a matracra a jobb térd külső oldalánál, az alkar a combra merőlegesen feküdjön a talajon. A jobb tenyerünket vigyük hátra a jobb csípőhöz, és a bal könyökre, illetve a jobb tenyérre támaszkodva fordítsuk ki a törzset jobbra, amennyire csak tudjuk. Figyeljünk oda, hogy közben ne emelkedjen meg a bal csípőcsont vagy a jobb ülőcsont, csak a törzs csavarodik.

Haladó változat: Illesszük a két tenyeret egymáshoz imatartásba, miközben a bal könyökünk továbbra is a talajon marad. A két könyököt és a tenyereket igyekezzünk egy függőleges vonalra hozni a bal könyök felett, a hüvelykujjakat minél közelebb hozva a szegycsonthoz. Ez a csavarás intenzívebb, mint az előző változat. Hajtsunk végre tíz légzést a pózban, majd forgassuk vissza a fejünket középső helyzetbe, préseljünk ki annyi levegőt a tüdőből, amennyit tudunk, és hajtsuk végre a báhja kumbhakát a három bandhával kombinálva.

A gyakorlat hatásai:

Nyitja a csípőt, a mellkast és a csípőhajlító pózokat.
Nyújtja és lazítja a hátizmokat a finom csavarás által
Mobilizálja a csípőízületet
Nyújtja a farizmokat

Ellenjavallatok: A csípő vagy a gerinc sérülései


A gyakorlat befejeztével fordítsuk vissza a törzset középső helyzetbe, támasszuk le a tenyereinket a vállaink alatt, és belégzésre emeljük ki magunkat deszkapózba. Kilégzésre eresszük le a törzset csaturanga-dandászanába. Belégzésre emeljük ki a mellkast felfelé néző kutyapózba, majd kilégzésre lefelé néző kutyapózba. Emeljük meg a bal lábunkat, és hajtsuk végre a 11-16. pózokat a bal oldalra is.

Nincsenek megjegyzések: