2015. augusztus 2., vasárnap

Niralamba-pársvakónászana

Újabb részlet a Detox-jóga könyvből:

9. Niralamba-pársvakónászana (oldalsó szögtartás karkulcsolással, tekintet fölfelé)

Belégzésre egyenesedjünk fel a pársvóttánászanából, majd a jobb lábfejet fordítsuk ki, a balt pedig be. Elképzelhető, hogy növelni kell a terpesz szélességét a következő gyakorlathoz. A csípőt fordítsuk vissza a két sarok közötti vonalra. Belégzésre két karunkat emeljük oldalsó középtartásba. A fejünket fordítsuk jobbra.
Kilégzésre hajlítsuk be a jobb térdet, és a testsúlyt vigyük előre a jobb lábfej irányába. A két csípő és a két váll maradjon egy síkban. A jobb lábszár legyen függőleges, a comb pedig vízszintes. Belégzésre döntsük a törzset jobbra, és a jobb vállunkat vigyük be a jobb térdhajlat alá. Vigyük hátra a jobb kart a comb alatt, majd a derekunk mögött fogjuk meg vele a bal csuklót vagy a bal kéz ujjait. Fejünket fordítsuk felfelé.

A pózban a combokat forgassuk kifelé, a bal vállat és a bal csípőt fölfelé, a has nézzen oldalra. Ne toljuk ki hátra a fenekünket! Igyekezzünk az egész testet egy síkba hozni. Minél kisebb a rés a jobb kar és a comb között, annyival szorosabban tudunk kulcsolni és erősebb lesz a csípőnyitó hatás. Tartsuk ki a pózt tíz légzésig, majd bontsuk a kulcsolást, egyenesedjünk fel, és ismételjük meg a bal oldalra is.

Könnyített változat: Ha nem sikerül a karkulcsolás, akkor nyújtsuk ki a karokat függőleges helyzetbe, és a jobb kezünk ujjaival érintsük meg a földet. Nézzünk a bal kéz ujjaira.

A gyakorlat hatásai:

Kiválóan megdolgoztatja az izmokat és a keringést
Mindkét irányba nyújtja a testet
Növeli a csípőízület mozgékonyságát
Csökkenti a „lovaglónadrágot” és karcsúsít
Jótékony hatással van a vesére, pajzsmirigyre és a nemi mirigyekre
Lazítja a vállízületet
Erősíti és tonizálja a láb- és farizmokat
Szabályozza a hormonszintet
Kedvező hatással van székrekedés, bélgyulladás, alacsony vérnyomás, vakbélgyulladás és menstruációs panaszok esetén
Csökkenti a kortizol, a stressz-hormon termelését


Ellenjavallatok: csípő protézis, vállsérülések, a combközelítő izmok sérülése.

Nincsenek megjegyzések: