2015. augusztus 26., szerda

Gerincbetegek országa

Természetesen ez a megtisztelő cím szinte bármelyik "civilizált" országra ráillik sajnos. A "fejletlen" országokban az emberek szántanak-vetnek, aratnak, hatalmas kosarakat cipelnek a fejükön, fára másznak, különböző szerszámokkal dolgoznak és hasonló egyszerű módszerekkel sokkal jobb állapotban tudják tartani a gerincüket, mint mi, a "fejlett" nyugatiak.

Nemrégiben olvastam, hogy Magyarország már az USA-t is megelőzte az elhízás arányának növekedésében, pedig azért az nem kis teljesítmény. És mi lesz azokkal a plusz mázsákkal? Húzzák a gerincünket mindenfelé. Szóval összegezve a gerincbetegségek járványos terjedésének okait: elhízás, mozgáshiány, ülő életmód, rossz táplálkozás, káros szenvedélyek, stressz, és a számítógép előtt görnyedés meg a telefon nyomkodása naphosszat. Ebből következőleg, aki még nem gerincbeteg, az majd az lesz, hacsak nem iktatja ki a fenti dolgokat az életéből és nem helyettesíti őket egészséges alternatívákkal.

Közelítsük meg a dolgot anatómiailag: A gerinc szerepe a testükben az, hogy tartsa a felsőtestet, és segítse a felső végtagok munkavégzését. Természetesen nem az egér tologatására kell itt gondolni, hanem például favágásra, kalapálásra, nehéz tárgyak cipelésére és emelésére. Nem egy hordást láttam Indiában, aki 40-50 kilókat is simán vitt a fején, vagy olyan sherpákat, akik 8 bőrönddel a hátukon koslattak fel a Himalájára papucsban. És valószínűleg jobb állapotban volt a gerincuk hetvenévesen, mint egy mai értelmiségi fiatalnak. 

Nap mint nap tapasztalom jógaórán és személyi edzésen is azt, hogy mennyire el vannak satnyulva a legtöbb ember izmai, beleértve a törzset, a gerincfeszítőket, a felső háti szakaszt (trapéz, romboidizom), ami első körben rossz tartásban jelentkezhet, majd később elcsúsznak a csigolyák, ledeformálódnak a porckorongok, és elkezdődnek a fájdalmak. pedig mindez megelőzhető lenne a gerinc és a hozzá kapcsolódó ízletek megfelelő mobilizációjával (tehát jógával), illetve a gerinc körüli izmok megerősítésével (tehát kettlebell-edzéssel).

Persze vannak hatékony gyógytornák, dehát a gyógytornára menjen az, aki beteg, és egyébként is halál unalmasak a gyakorlatok. Ehhez képest a kettlebell- vagy girja-gyakorlatokat sokkal izgalmasabb módon lehet használni a törzs, a hát, és a medence izamainak megerősítésére, de igazából tetőtől talpig minden izmunkat használjuk egy jó girja-edzésen. Olyan izomzatot lehet vele felépíteni, amire a régmúlt korok harcosainak és fizikai munkásainak volt szüksége, de a modern kor harcosainak sem árt. Igaz, itt nem az ellenséggel kell harcolnunk, hanem az öregkorral, a betegségekkel, a szellemi és fizikai leépüléssel, a depresszióval és az általános életunalommal.

Szóval erősítsük meg a testünket és a lelkünket a vasgolyókkal, de ugyanakkor őrizzük meg hajlékonyságunkat (vagy fejlesszük ki, ha nem volt) a jóga segítségével. E kettő kombinációja hatékonyan felkészít bennünket az élet kihívásaira, és biztosítja, hogy száz évesen is egyenes lesz a tartásunk, és nem fogunk görnyedten botorkálni. 

Nincsenek megjegyzések: