2015. augusztus 31., hétfő

A kettlebell-sport titkai

Múlt hétvégén egy remek szemináriumon vehettünk részt az egyik legnagyobb szakértő, Ivan Denisov vezetése alatt a Kettlebell Kecskemét szervezésében. Aki még nem hallott Ivanról, azok számára elmondom, hogy egy majdnem 2 méter magas, 115 kg-os orosz sportoló, az orosz girja-sport válogatott vezető edzője, többszörös orosz és világbajnok, és ő tartja az abszolút világrekordot a következő versenyszámokban: lökés (2x32kg) 176 ism. 10 perc alatt, szakítás (32 kg) 238 ismétlés, biathlon (e két szám egy versenyen) 287 pont, hosszú ciklus (2x32 kg) 116 ismétlés. 

Szóval ő okított minket két napon keresztül. Az girja-sportban három versenyszám van: a lökés, amelynél a két golyót az állvány-pozícióból kell feljuttatni a fej fölé, stabilizálni, majd visszaereszteni a mellkasra. A szakításnál a láb között hátralendítve a golyót a váll érintése nélkül, egy mozdulattal juttatjuk fel a fej fölé, majd visszaengedjük. Itt csak egy golyóval kell dolgozni, de a tíz perces versenyszám alatt egy kézváltás engedélyezett. Ezt a két gyakorlatot egy versenyen, biathlonban szokták bemutatni és értékelni. A harmadik versenyszám a hosszú ciklus, szintén két golyóval végezzük. A láb közötti hátralendítés után kiemeljük állvány-pozícióba, majd a mellkasról fellökjük. Visszafelé ugyanígy halad a golyó. Mindegyik számot tíz percig lehet végezni, letétel nélkül. Ha leteszed a golyókat, akkor vége van a szettnek.

A kettlebell-sport legalább annyira alapoz a technikára, mint a súlyemelés, hiszen itt nem is egyszer kell megmozgatni az adott súlyt, hanem minél, többször a tíz perc alatt. Ehhez nagyon gazdaságosan és lazán kell dolgozni, minél kevésbé feszítve az izmokat. A szeminárium első napján a lökést és a szakítást vettük, Ivan részletesen elmagyarázta, megmutatta, majd többször körbejárt igazgatni, miközben mi gyakoroltunk. Az egykezes swinget is megmutatta, mint rávezető gyakorlatot a szakításra. Az ő technikája egyéni, a legtöbb más sportolóétól eltér jó néhány elemben, de hatékonynak tűnik, amennyire meg tudtam állapítani. 

Az első nap is futott a szeminárium előtt, utána elment edzeni. A második napon valamivel kevesebben voltunk, és a fordító sem jött, így nekem kellett beugrani fordítani. De amikor közöltem Ivannal, hogy oroszul is beszélhet, akkor megélénkült, mert így kétszer olyan gyorsan tudott beszélni, mint angolul. Vasárnap vártam, hogy rátérjünk a hosszú ciklusra, de végül ismét a lökést és a szakítást csináltatta velünk, és javított, rendületlenül. Én mentem vele körbe és fordítottam, így a második napon talán tíz percig sem fogtam a golyókat. Viszont sok mindent meg tudtam taulnli. Arról is beszélt, hogy hogyan építsük fel a felkészülést egy-egy versenyre, illetve jó néhány kiegészítő erősítő gyakorlatot is mutatott, amiket használni szokott az edzőtermében. 

Edzőként és versenyzőként is nagyon sokat tudtam tanulni ezalatt a két nap alatt, remélhetőleg lesznek még ehhez hasonló alkalmak. A résztvevők mind nagyon elégedettek voltak azzal, amit kaptak, csak azt nem értettük, hogy miért nem használta ki több edző és versenyző ezt a ritka lehetőséget, bár ez a sport még csak most kezd lendületet venni Magyarországon.

Nincsenek megjegyzések: