2015. augusztus 19., szerda

Diéták útvesztőjében

A modern világban az internetnek köszönhetően szinte minden információ pillanatok alatt hozzáférhető bárki számára. Ugyanakkor az információdömpingben már szinte lehetetlen elválasztani a valós, megalapozott híreket a valótlantól. Az egészséges életmóddal és táplálkozással kapcsolatban is számtalan cikk lát napvilágot minden másodpercben.

Amellett, hogy az embereket látszólag egyre jobban érdekli az, hogy amit esznek, milyen hatással van a szervezetükre, ugyanakkor az elhízásban és a különböző krónikus betegségekben szenvedők száma nem csökken. Bár a paleo- és reformélelmiszereket kínáló boltok és webshopok gombamód szaporodnak, és szinte vagyonokat költhetnénk különböző superfoodokra, bioélelmiszerekre és mindenféle-fajta csodakapszulára, ugyanakkor a nagyáruházak hús- tej- és konzervpultjai előtt sem csökken a tömeg, valamint a pékségek, kávézók, fagyizók is ugyanúgy tömve vannak.

A jóravaló embernek nem is olyan könnyű eligazodnia a gyakran egymásnak is szögesen ellentmondó különböző tudományos publikációk és divatdiéták között. Jó a zsír vagy nem jó? Kell-e szénhidrát vagy kerüljük? Káros-e a hús és az állati fehérje, vagy teljesen ártatlan? Ezek után sok ember sajnos továbbra is a függőségei után megy, és ha kell, alátámasztja az étel-választását valamiféle „tudományos” kutatási eredménnyel vagy jól bereklámozott divat-diétával.

Éppen a fentiekből adódóan úgy gondoltam, hogy érdemes néhány egyszerű alapelvet kiemelni azok számára, akik valóban szeretnék megtámogatni az egészségüket a helyes ételválasztással, és nem szélkakas módjára szeretnék váltogatni a leggyorsabb eredményt ígérő divat-diétákat.

1. Mozgás nélkül egyik diéta sem lesz hatásos

Az emberi szervezet sport nélkül is eléget napi szinten 1200-1500 kalóriát. Tehát, ha ennél kevesebbet viszünk be, akkor a zsírtartalékokhoz kell nyúlnia. Ennek viszont két hátránya van. Mivel nem használjuk az izmainkat, abból is ugyanannyit fogunk fogyni, mint zsírból. A másik pedig az, hogy a kiéheztetett szervezet átáll raktározó üzemmódra, és amint egy kis kalóriatöbblethez jut a szigorú diéta végeztével, azonnal beépíti azt. A rendszeres sporttal azonban fel tudjuk pörgetni az anyagcserét, és ha helyes ételeket választunk akkor bátran ehetünk akár napi 3-4000 kalóriát is.

2. Csak a következetesség és a rendszeresség vezet eredményre

Egy kéthetes szuperdiétától nem várhatunk tartós eredményeket, ha utána visszaállunk a korábbi életmódra és étrendre. Minden szakértő egyetért abban, hogy nem kampányszerűen kell fogyókúrázni, hanem életmódot kell váltani. Ha tíz éven keresztül nap mint nap egészségesen étkezünk és mozgunk, akkor könnyedén elkerülhetjük a jojó-effektust és normalizálhatjuk a testsúlyunkat.

3. A túl szigorú korlátozások nem vezetnek eredményre

Ha egy diétában túl sok a megkötés, annak két veszélye van. Egyrészt az elménk nem fogja sokáig bírni a túlzott megvonást és átcsap a „tiltott” ételek zabálásába, másrészt a túlzottan egyhangú diéta könnyen tápanyaghiányhoz vezethet, mivel túl sok tápanyagforrást iktatunk ki, és közöttük esetleg egészségeseket is.

4. A zöldség és gyümölcs nem ártott meg még senkinek

A friss növényi ételek ellen a legtöbb diétának nincs kifogása. Legfeljebb a gyümölcscukorba szoktak belekötni, de aki inzulin-érzékeny, az fogyaszthat alacsonyabb glikémiás indexű gyümölcsöket. A glikémiás index figyelembevétele egyébként sem egy rossz dolog, mert a legtöbb „élvezeti” élelmiszer az egekbe tolja az inzulin-szintet, és így előbb-utóbb a cukorbetegség kialakulásának kedvez. A friss zöldséget és gyümölcsöt tehát a testtípusunknak megfelelő mértékben érdemes előtérbe helyezni.

5. Nincs olyan diéta, ami mindenkinél egyformán beválna

Ennek egyik oka az életmódunkban adódó különbségekben keresendő. Egy favágónak más a tápanyagszükséglete, mint egy titkárnőnek. A másik ok pedig a genetikánkból fakad. Különböző testalkat-típussal, anyagcsere-sajátosságokkal és biokémiai mutatókkal rendelkezünk. Ami az egyik ember számára orvosság, a másik számára méreg lehet hosszú távon. A jó szakemberek persze mindezt figyelembe veszik, de az biztos, hogy nagyon sokat kell kísérleteznünk, mire valóban rátalálunk arra az étrendre, ami a számunkra hosszú távon beválik, biztosítja az erőt és az egészséget, fiatalosságot.

6. Felejtsd el a csodakapszulákat

Semmilyen csodakapszula nem helyettesíti az egészséges étrendet és az edzést. A fölösleges kalóriákat sem fogja elégetni, sőt a legtöbbször vagy lassítja az anyagcserét, vagy károsítja a belső szerveinket (májat, szívet, vesét, beleket stb.), vagy éppen a hormonháztartásunkba nyúl bele, ami szintén nemkívánatos következményekkel jár. Úgyhogy a legjobb, ha a csodakapszulákra kidobott pénzt inkább a piacon költjük el vagy az edzőteremben.


Személyes meggyőződésem persze az, hogy a legtöbb ember állati fehérje fogyasztása nélkül is személyre tudná szabni az étrendjét, de ehhez valóban nagy odafigyelés, szakismeret és megfelelően változatos alapanyag-kiválasztás szükséges. Arról az étrendről, ami nekem bevált, mér sokat írtam, az „Életmód” és „Étrend” címkék alatt visszakereshetők a blogban.

Nincsenek megjegyzések: