2015. augusztus 8., szombat

Baddha-parivritta-pársvakónászana

Újabb részlet a Detox-jóga könyvből:

10. Baddha-parivritta-pársvakónászana (átfordított oldalsó szögtartás karkulcsolással, tekintet oldalra)

Belégzésre egyenesítsük ki a törzsünket és a térdünket az előző pózból, és forduljunk vissza a jobb oldalra a jobb lábfej a matrac oldalával párhuzamos, a bal lábfejet befelé fordítjuk, és letérdelünk a bal térdünkre. A póz legegyszerűbb változatában forgassuk ki a törzset jobbra úgy, hogy a bal vállunk a jobb térd fölé vagy azon kívülre kerüljön, majd helyezzük a tenyereket imatartásba. Toljuk ellentétes irányba a könyökünket, és húzzuk szét a vállakat, a lapockákat vigyük hátra és lefelé, és a szegycsontot emeljük ki. Akkor jó a póz, ha a vállak vonala a jobb térden kívülre esik. Arra is figyeljünk, hogy a könyökünkkel ne nyomjuk befelé a jobb térdet. Ha ez történne, akkor toljuk kifelé a térdet, és úgy csavarjuk a törzset.

Haladó változatok: Ha a fenti verzióban mindkét vállat sikerült a jobb térden kívülre hozni, akkor az imatartás helyett forgassuk befelé a bal vállunkat, és toljuk át az alkart a jobb comb alatt, kívülről befelé. Majd a jobb karral a derekunk mögött hátranyúlva, fogjuk meg a bal kézzel a jobb csuklót, ha sikerül, vagy akasszuk össze az ujjakat. További lépésként kiegyenesíthetjük a bal térdünket, ami által a levegőbe emelkedik, illetve a bal talpat visszahelyezhetjük a talajra, mint a pársvakónászanában. Ez a baddha-parivritta pársvakónászana.

Hajtsunk végre tíz légzést a pózban, majd forduljunk át a bal oldalra, és ismételjük meg a pózt ebben az irányban is.

A gyakorlat hatásai:

Átmasszírozza a beleket és az emésztőszerveket
Megszünteti a székrekedést és az emésztési problémákat
Elősegíti a termékenységet és az emésztőszervek egészségét
Megszünteti a deréktáji fájdalmakat
Csökkenti a csontritkulást
Jó hatással van ülőideg-gyulladás esetén
fejleszti az egyensúlyt
Erősíti a lábakat, a térdeket és a bokát
Megnyitja a mellkast, nyújtja az ágyékot, a gerincet, a tüdő szöveteit
Mobilizálja a vállakat


Ellenjavallatok: fejfájás, alvászavarok, magas vagy alacsony vérnyomás, az egyensúlyozószerv betegségei, alhasi vagy légyéksérv, deréktáji porckorongsérv.

Nincsenek megjegyzések: