2015. augusztus 22., szombat

Egylábas deszkapóz

Újabb részlet a Detox-jóga könyvből:

14. Ékapáda-dzsánusírsa-szantólanászana (egylábas deszkapóz, térd a homlokhoz, tekintet az orrhegyen)

Az előző pózból belégzésre forduljunk vissza lefelé néző kutyapózba. Először a jobb lábunkat emeljük, majd forduljunk át, és a jobb tenyerünket is helyezzük a földre a bal mellé vállszélességben. Kilégzésre hajlítsuk a jobb térdünket, és húzzuk be a mellkasunkhoz, miközben az állunkat is a mellkashoz nyomjuk. A cél az lesz, hogy a térdünket az állunkhoz, az orrunkhoz vagy a homlokunkhoz érintsük, erőteljesen feszítve a csípőhajlítókat és az oldalsó hasizmokat.

Toljuk előre a vállakat és a csípőt addig, amíg tudjuk. A lábfejre is feszítsünk rá, és spiccelünk, amennyire tudunk, csak a talppárnákon támaszkodva. A cél az lesz, hogy a vállak jóval a csuklók elé kerüljenek, nyújtott karral, és a csípő is kiegyenesedjen, vagyis a vállak és a bokák között egyenes vonalban legyen a törzs és a bal lábunk. A felső háti szakasz némileg domborodhat a dzsálándhára bandha miatt. Tartsuk ki a pózt tíz mély légzésig.

A gyakorlat hatásai:

Ez egy megerőltető póz, főleg a csípőhajlítókkal és a hasfallal kell erőteljes munkát kifejteni
Mobilizálja és erősíti a csuklókat és az alkart
Erősíti a vállakat és a törzs-izomzatot

Ellenjavallatok:

A csukló sérülése vagy csuklófájdalom esetén kifelé fordíthatjuk a kézfejeket kb 45 fokban, vagy végezzük alkartámasszal a pózt
A nyaki porckorongok sérülése esetén az állat nem kell teljesen a szegycsonthoz nyomni. De ha ezt csak a csuklyásizom rövidsége akadályozza, akkor fokozatos nyújtással (gyertya- és ekepózban) elérhetjük a teljes dzsálándhára-bandha pozíciót.

Ha a térdet nem sikerül a mellkashoz hozni, akkor vagy a csípőt kell mobilizálni, vagy a csípőhajlító izmokat kell erősíteni, vagy mindkettővel kell foglalkozni.

Nincsenek megjegyzések: