2015. augusztus 24., hétfő

Lapacho - az immunerősítő


Igaz, hogy még nincs itt a szeles, hideg ősz, de az ember immunrendszere bármikor meggyegnülhet a kevés alvás vagy a sok stressz miatt. Én is elkaptam valami vírust két napja, tegnap torokfájással ébredtem. Nosza, gondoltam, meg kellene tolni egy kicsit az immunrendszeremet, hogy leküzdje a betolakodót, és hirtelen elhatározástól vezérelve vettem egy zacskó lapacho teát. Egy nap alatt megszűnt a torokfájás, de azért még iszom pár teát! A lapachoról (Tabebuia avellanedeae) a következőket kell tudni:

A Lapacho fa kérgét az inkák számtalan betegség kezelésére használták. Dél-Amerikában most is gyógyszerként tartják számon, a nyugati orvostudomány számára azonban csak a XX. század második felétől vált ismertté. Az utóbbi évtizedek során Észak-Amerikában a gyógynövény egyre ismertebbé vált, Európában viszont még mindig nagyon kevesen ismerik.

A Lapacho tea gyógyító ereje


Sokan azt állítják, hogy a Lapacho egy olyan csodagyógyszer, ami akár rákos betegségek gyógyítására is alkalmas, míg mások csak látszagyógyszernek tekintik. A Lapacho fa kérgéből készített tea mint rák elleni gyógyszer a mai napig éles vita tárgya. A fa kérge aktív hatóanyagokat tartalmaz, melyek gyógyító hatásúak a rákos megbetegedések kezelésében, az erős Lapacho teának és az intenzív kezelésnek azonban komoly mellékhatásai vannak.

Baktériumölő és immunerősítő hatása azonban kevésbé vitatott. Éppen ezért számos betegség kezelésére használják. Lássuk, mi mindenre is jó a Lapacho tea:

  • Immunrendszer erősítő
  • Megfázás
  • Influenza 
  • Malária
  • Gombás fertőzések
  • Vírusos fertőzések
  • Bakteriális fertőzések
  • Gyulladásgátló
  • Izzasztó hatású
  • Fájdalomcsillapító
  • Nyugtató
  • Vérnyomáscsökkentő
  • Vízhajtó
  • Rovarcsípések gyógyítására
  • Sebek tisztítására
  • Pikkelysömör kezelésére
  • Emésztés serkentésére
Tudnivalók a Lapachoról:
Felhasználható részek : belső kéreg
Hatóanyagok: Lapachol, kálium, kalcium, vas, bárium, stroncium, jód, bór
Más elnevezés: Iperoxo, Pau d'arco, Taheebo

Lapacho tea kezelés

A Lapacho gyógykezelés fokozott odafigyelést igényel, ugyanis fennáll a túladagolás veszélye. Nem szabad túl sok Lapacho teát inni, a kúra maximum 6 hétig tarthat megszakítás nélkül.
Terhesség esetén a tea csak külső használatra ajánlott.

A Lapacho tea elkészítése:

1 liter vízhez elegendő 2 teáskanál Lapacho fakéreg. 5 percig főzzük, majd 15 percig hűlni hagyjuk, csak ezután lehet inni.

A javasolt Lapacho kúra: 1 liter tea naponta, legtovább 6 hétig, ezután 4 hét szünet. Ezek a korlátozások nem vonatkoznak a főzet külső felhasználására: kézöblítésre, fürdőkre, borogatásokra. A Lapacho fa kérgéből balzsamot is készítenek.

Tudnivalók a Lapacho fáról
A Lapacho fa Dél-Amerika esőerdeiben él, olyan országokban, mint Argentína, Paraguay és Brazília.
Örökzöld növény, vörös, vagy lila virágokkal. Bizonyos területeken akár 700 évig is elélhet.
A kéreg belső részét használják gyógyszerként. A kéreg többi része nem tartalmazza a már említett aktív hatóanyagokat.
Miután lehántották, a Lapacho fa törzsén a kéreg hamar regenerálódik, ezért a fa nem szenved semmilyen maradandó károsodást.

Dél-Amerika indiánjai már évszázadok óta ismerik, és sokféle betegség kezelésére használják a magasra növő, csodálatos virágokat hozó és akár 700 évig is élő Lapacho-fa kérgét. Évente egy-kétszer szedik le a belül vöröses barna kérgét, melyet apróra reszelnek és teaként fogyasztják. A fakéreg 40 éves kor után éri el a gyógyászati célra is alkalmas hatóanyag-koncentrációt. Csak 35-40 éve figyeltek fel a tudósok arra, hogy a perui és bolíviai inkák a növényi kivonatot nagyon eredményesen alkalmazzák gyulladások, izületi panaszok és daganatok kezelésére. Alkalmazzák nyálkahártya-és bőrfekélyek, hasi panaszok, különféle daganatok, reuma, fájdalmak, asztma, fertőzések és legyengülés esetén. Ezután megkezdődtek az intenzív kutatások.

Gyógyászati szempontból két fajtája között szoktak különbséget tenni: az egyik a La pacho colorado, azaz vörös La pacho, ipe roxo,a másik pedig a La pacho morado, azaz lila La pacho. Ez utóbbi, melynek gyógyhatását intenzívebbnek tarják, a hűvösebb klímát igényli, így inkább az Andok magaslatain és Paraguay magasabban fekvő helyein nő. A Pau D'arco, Taheebo és Ipe Roxo neveken is ismert fa kérgének széles körben elterjedt használata miatt például Brazíliában nemzeti jelképnek számít. Más vidékeken az indián őslakosság az "élet fájának", az "istenek fájának" nevezi, teáját pedig inka indián teaként is emlegetik.

Ez a dél-amerikaiak egyik univerzális gyógynövényének tartott La pacho nagyon magas ásványi anyag tartalommal (vas, kálium, kalcium, mangán és magnézium) rendelkezik, általános roboráló, immunerősítő hatása van, enyhíti a fertőzéseket és bőrbetegségeket, és csökkenti a szív- és érrendszeri panaszokat, sőt a szakértők szerint a daganat elleni küzdelemben is kiválóan segít.

Gyógyító hatóanyagai: Az 1960-as években indított kutatások után többféle hatóanyagot is sikerült kimutatni a fakéregből. A csodálatos természetnek hála, mint sok más gyógynövény, vagy gyógyító étel (zöldség, gyümölcs) esetében, a La pachonál is megfigyelték a hatóanyagok szinergetikus hatását, ami azt jelenti, hogy a különleges gyógyító hatás igazából a növényben jelen levő hatóanyagok összjátékából adódik, míg az egyes anyagok önmagukban nem hoznának jelentősebb eredményt. Azért nézzük meg, milyen hatóanyagokat is tartalmaz a kéreg a fitoterápia iránt intenzívebben érdeklődő olvasóink kedvéért:


Fő hatóanyagai: naphto- és furano-naphtochinon nevű alkaloidok (La pachole és La pachone), melyek idegrendszerre ható anyagok. A La pachol antibiotikus, sőt tumor növekedést gátló hatású. A vizsgálatok azt igazolják, hogy bár ez az anyag a kéregben csak minimális mennyiségben fordul elő, mégis igen effektív, tehát nem szükséges készítményben magunkhoz venni a La pachot, hanem teaként fogyasztva is hozzájuthatunk értékes összetevőihez


További hatóanyagai: flavonoidok, szaponinok, illetve izokumarin, kumarin, iridoglikozid és fenolkarbonsav. Ásványi anyag tartalma is igen magas és sok nyomelemet is tartalmaz: kálciumot, magnéziumot (segít stressz és izomgörcsök esetén), szelént és cinket (biológiai védőanyagok), mangánt (erősíti a szervezet ellenálló képességét), vasat (hiánya vérszegénységhez, fáradtsághoz, étvágytalansághoz vezet), jódot (a csontok stabilitásáért felelős, támogatja a sebgyógyulást), szilíciumot, rezet,foszfort,káliumot, illetve molibdént, nátriumot, kobaltot, bórt, aranyat, ezüstöt, stronciumot, báriumot, és nikkelt.

Mivel hatóanyagai komplex módon hatnak, a növény felhasználási köre is széles. Lássuk, milyen értékes tulajdonságokkal is rendelkezik!

Immunstimuláló. Ez főleg a chinonoknak (alkaloidoknak) köszönhető, melyek kis koncentrációban (nanogrammnyi adagban), azaz még teában is képesek aktiválni a fehérvérsejtek (granulociták és T-limfociták) takarító- (fagocita) funkcióját. Ezek a fehérvérsejtek a rossz struktúrájú, azaz daganatsejteket és a kórokozókat falják fel, azaz az ő munkájukat könnyíthetjük, meg a La pacho tea fogyasztásával.
Erős antibiotikus hatású, azaz segíti a szervezetet a kártékony baktériumok, sőt, még a vírusok és gombák elleni védekezésében és azok legyőzésében is.
Fokozza a sejtek anyagcseréjét, méregtelenít, segíti a kiválasztást; különösen a májsejtek méregtelenítő tevékenységét és a nyirokkal történő salakanyag-transzportot, azaz azok kiválasztását fokozza.
Daganat gátló, mivel segít elpusztítani a daganatos sejteket. A már emlegetett La pacho-alkaloidok (nanogrammnyi mennyiségben is) gátolják a daganatsejtek szaporodását. Azáltal is daganatellenes, hogy immunstimulálóként javítja a szervezet ellen álló erejét, a salaktalanító funkciók támogatásával pedig könnyebbé válik a kemoterápia mellékhatásainak leküzdése.
Sokféle és magas ásványi anyag -és nyomelem-tartalmának köszönhetően vérképzést elősegítő hatású, ezáltal könnyebben regenerálódik a vérkép.
Jó gyulladásgátló, hiszen hatóanyagai antioxidáns (szabadgyök-fogó) tulajdonságúak. 

Csökkenti a sejtmembránok szétesését, és a belőlük keletkező gyulladáskeltő prosztaglandinok szintjét.
Fájdalomcsillapító hatású, mely ugyancsak a prosztaglandinok termelődésének csökkenésére vezethető vissza.
Fokozza a kiválasztást, mivel serkenti a nyálkahártyák mirigyeinek nyákelválasztását, javítja a vizelet kiválasztását, a máj méregtelenítését, a nyirokkal történő salakanyag-eltávolítást, vér- és bőrtisztító hatással rendelkezik és segíti a sebgyógyulást.

Mikor fogyasszuk a Lapacho teát?

Legyengült immunrendszer esetén, azaz:
- gyulladásoknál
- visszatérő fertőzéseknél (bakteriális, vírusos, gombás fertőzések kiújulásának megelőzésére)
- allergiák és
- asztma kezelésekor
Gyulladáscsökkentőként
- ízületi gyulladásoknál, csökkenti a reumatikus fájdalmakat
- bélgyulladásoknál, helyreállítja a gyomor- és béltraktus zavarait
- bőrgyulladásoknál
- légúti gyulladások esetén (csökkenti a megfázásos és fertőzéses betegségek tüneteit, csökkenti a lázat is)
- húgyúti gyulladásoknál
Daganatos betegségeknél
- kiegészítő terápiaként az immunrendszer erősítésére
- a kemoterápia mellékhatásainak enyhítésére
- daganatellenes hatása miatt
Anyagcsere-aktiválására
- fogyókúrák kiegészítésére,
- cukorbetegségnél
- magas vérnyomás esetén
- enyhíti a szív- és érrendszeri betegségek panaszait és
- újra megemlítendő reumatikus fájdalmakat csökkentő hatása, hiszen a reuma is a helytelen táplálkozásból eredő, azaz az anyagcserével szorosan összefüggő betegség.
Salaktalanító kúráknál
- a máj méregtelenítésére (Fontos: minden ami a májat pörgeti, emelheti a vérnyomást, ezért ha valakinél ez gondot okoz, akkor célszerű felényi adagokkal próbálkozni, esetleg elhagyni a teát).
- nyirokrendszer salaktalanítására például ödémásoknál
- nehézfémek kiválasztására
- szervezet elsavasodása ellen
Kúraszerűen ajánlott candidás fertőzés esetén kiegészítő kezelésként gombaölő hatása miatt, illetve azon csodás képessége folyamán, miszerint képes a nehézfémeket is kiválasztani a szervezetből, melyeket a candida gomba szokott lekötni. Fontos, hogy a candida elleni küzdelemben ne felejtkezzünk meg a nehézfémekről, mert ha azok kivezetését elmulasztjuk, akkor azok elszabadulva idegrendszert károsító hatásúak (álmatlanságot, fejfájást, depressziót okoznak). Ugyanakkor eredménytelen candida diéták oka lehet az is, hogy a nehézfémekről elfelejtkeztünk, és a candida gombánk olyannyira meg akar minket védeni a nehézfémektől, hogy akkurátusan ragaszkodik hozzájuk és nem hagyja magát visszaszorítani.
Általánosságban javítja a vérképet, hiszen magas ásványianyag- és nyomelem-tartalmának köszönhetően elősegíti a vérképzést, azaz a vérkép regenerálódását.
Idegrendszerre gyakorolt hatása miatt a dél-amerikai szakemberek a tea fogyasztását ajánlják még
- depresszív hangulat esetén (Bár egyedül a teával a súlyos depresszió nem gyógyítható, mégis, mintegy „mellékhatásként”egy több hetes La pacho kúra után sok ember számol be arról, hogy lelkileg is kiegyensúlyozottabb, békésebb és nyugodtabb lett.)
- és álmatlanság esetén is: a mézzel édesített La pacho tea kortyokban fogyasztva jó alternatívája lehet az elalvást elősegítő klasszikus mézes tejnek, amelyet nem minden gyomor tolerál.

Mellékhatása nem ismert, de folyamatos fogyasztása nem javasolt, csupán kúraszerűen igyuk teáját.

Nincsenek megjegyzések: