2015. augusztus 6., csütörtök

Radzsaszikus és tamaszikus légzés

Újabb részlet Gregor Maehle Pránájáma-könyvéből:

"Ahogy folytatjuk a gyakorlást, megerősítjük a tüdő szöveteit, ellenállóbbá tesszük azokat és ami a legfigyelemreméltóbb: megnyitjuk a tüdő felső részében elhelyezkedő hörgőcskéket, melyek általában tele vannak nyálkával, mivel alig használjuk őket. Ebben a folyamatban lassan kell haladni. A tüdő inkább az ízületekre és szalagokra hasonlít, mint az izmokra abban a tekintetben, hogy lassan adaptálódnak a gyakorlatokhoz. Soha ne lélegezzünk be annyira, hogy azt érezzük, mindjárt felrobban a tüdőnk, mert ha az elménk ezzel a képpel hozakodik elő, akkor nagy valószínűség szerint a hörgőcskéink éppen ezt is teszik. A túl mély belégzések tüdőkárosodást okozhatnak. Még a „csordultig tele” kifejezés is azt jelezheti, hogy valószínűleg túl messze mentünk. Ha ennél tíz százalékkal kevesebb levegőt szívunk be, az rendben lesz.

Meglehetősen érdekes, hogy ha egy pillanatra is elképzeljük mentális szemeink előtt, hogy csordultig belélegeztünk, az azt jelzi, hogy a túlzott belégzés miatt az elme radzsaszikussá válik. Pontosan ez az, amit a jóga-tradíció mond. Soha nem szoktuk elképzelni azt, hogy „csordultig” kilélegzünk. Ennek megfelelően, a jóga-tradíció azt mondja, hogy a túlzott kilégzés tamaszikussá tesz. Így szert tettünk egy jógikus öngyógyító technikára. Ha azt érezzük, hogy túlzottan tompa az elménk és több energiára van szükségünk, akkor növeljük a belégzés hosszát. Ha azt érezzük, hogy cikázik az elménk és nem hagy nyugodni, akkor pedig növeljük a kilégzés hosszát.

A teljes jóga-légzésciklus

A teljes jóga-légzésciklus a pránájáma alaptechnikája. A teljes belégzés és teljes kilégzés kombinációjából áll, illetve egyes szakértők szerint a fordítottjából. A pránájáma-gyakorlás az ilyen légzésciklusok folyamatos ismétléséből áll. A kilégzés alatt az összes lehetséges levegőt célzottan, de erőltetés nélkül kifújjuk. Belégzés közben az egész törzset feltöltjük alulról kezdve, mint ahogyan egy edényt feltölt a belefolyó víz."

Nincsenek megjegyzések: