2015. augusztus 16., vasárnap

Csamatkárászana (csodálatos póz)

Újabb részlet a Detox-jóga könyvből:

13. Csamatkárászana (csodálatos póz, tekintet az orrhegyen)

Az előző pózból forduljunk tovább annyira, hogy a jobb talpunk a bal láb külső oldala mellett leérjen a talajra, körülbelül a csípő alatt. A jobb térd be van hajlítva, teljes talpunk a talajon van. A bal térd maradjon továbbra is nyújtva, de miközben átfordulunk, spicceljünk a lábfejjel, és a talpunkat igyekezzünk lefeszíteni a talajra, mint a púrvóttánászanában (hátulsó deszkapóz).

Az átfordulós közben engedjük el a talajt a jobb kezünkkel, és emlejük a magasba a fülünk mellett, majd feszítsük hátra vállból, amennyire tudjuk. A bal kar továbbra is függőleges, a kifelé forduló tenyérrel támaszkodunk a talajon. Ha a bal vállunknak túl sok ez a kifelé csavarás, akkor a szükséges mértékben befordíthatjuk a kézfejünket.

A végső pozícióban a két talp és a bal tenyér van a talajon, a jobb térd be van hajlítva, a jobb kart pedig hátrahúzzuk víz szintes pozícióba vagy az alá a levegőben, a váll nyitottságának függvényében. A fejünket és hátraengedhetjük, és igyekezzünk a medencét minél magasabbra kitolni úgy, hogy a két csípő nagyjából azonos magasságban marad. Ha sikerül, akár a vállnál magasabbra is emelhetjük a medencét. A törzsünkkel mindegy ráfekszünk a levegőre.

Létezik olyan változata is a gyakorlatnak, ahol a jobb lábnak csak a talppárnája van a talajon, a sark a levegőben van, de én a stabilitás miatt jobban szertetem, ha mindkét talpunkat teljesen belenyomjuk a talajba.

A gyakorlat hatásai:

Erősíti a támaszkodó kéz vállízületét és csuklóját
Nyitja a levegőben lévő kéz vállövét, mobilizálja a lapockát
Nyújtja a csípőhorpasz-izmokat, valamint a hasfal izmait
Erősíti a combhajlítókat és a farizmot
Mobilizálja a nyújtott láb bokáját
Erősíti a törzsizmokat és a gerincfeszítő izmokat
Növeli a mellkas és a tüdő térfogatát

Ellenjavallatok:


Alacsony vérnyomás, egyensúlyozási zavarok, váll- könyök és csuklósérülések, az achilles-ín sérülései

Nincsenek megjegyzések: