2015. augusztus 30., vasárnap

Málászana (virágfüzér-póz)

Újabb részlet a Detox-jóga könyvből:

17. Málászana (virágfüzér-póz, tekintet az orrhegyen)

Miután végrehajtottuk az egylábas lefelé néző kutya-sorozatot a bal oldalra is egészen a kifordított egylábas galambpózig, ismét fordítsuk vissza a törzset középső helyzetbe, támasszuk le a tenyereinket a vállaink alatt, és belégzésre emeljük ki magunkat deszkapózba. Kilégzésre eresszük le a törzset csaturanga-dandászanába. Belégzésre emeljük ki a mellkast felfelé néző kutyapózba, majd kilégzésre lefelé néző kutyapózba.

Belégzésre lépjünk előre a lefelé néző kutyapózból úgy, hogy a két talpunk a tenyerek között legyen, a belső talpélek összezárva. Majd guggoljunk le teljes mélységig a térdeket maximálisan szélesre nyitva, miközben a belső talpélek továbbra is egymás mellett maradnak. Ha a sarkunk megemelkedik, helyezzünk egy jógablokkot vagy összehajtogatott takarót a sarkaink alá.

Toljuk hátra a karjainkat két oldalt a lábszárak alatt és igyekezzünk kulcsolni az ujjakat hátul, a derekunk mögött. ha a kezek nem érnek össze, akkor kapaszkodjunk egy jógahevederbe vagy törölközőbe és próbáljuk minél közelebb vinni a két kezünket egymáshoz. A pózban a térdek a hónaljak alatt fognak kijönni hátrafelé, míg a mellkasunk a két comb közé süllyed. igyekezzünk teljesen szorosan kulcsolni, hogy az oldalunk, a combok, illetve a karok között ne maradjon rés.

Emeljük fel a fejünket, amennyire tudjuk, és nézzünk az orrhegyre. hajtsunk végre tíz mély légzést, kilégzéskor mindig aktiválva az alsó bandhákat. Az utolsó kilégzésre teljesen ürítsük ki a tüdőt, nyomjuk az állunkat a mellkashoz, és hajtsuk végre a kumbhakát a három bandhával 5-10 lassú számolásig, vagy amíg nem érezzük kínzónak a légszomjat.

A gyakorlat hatásai:

megnyitja a csípőt és a lágyékot;
mobilizálja a bokát, nyújtja a combközelítő izmokat és a hamstringet, a hátat és a nyakat;
tonizálja a hasizmokat;
segíti az emésztést;
erősíti az anyagcserét;
elősegíti a csípőízületek és a medence ízületeinek (SI és szeméremcsonti) egészségét;
ideális póz a kismama-jógához.


Ellenjavallatok: A boka, térd vagy csípőízület sérülései. Ha kellemetlen érzést tapasztalunk a térdünkben a mély guggolás közben, akkor kissé eltávolíthatjuk a belső talpéleket egymástól és kifelé is fordíthatjuk a lábfejeket, de a teljes talp legyen alátámasztva. Ha a lábfejek páthuzamosak a lábszárral és a combokkal, akkor megszűnik a csavaró hatás a térdben, ami a zárt lábas verziónál jelentkezik.

Nincsenek megjegyzések: