2015. augusztus 13., csütörtök

Uddzsájí pránájáma

Újabb részlet Gregor Maehle Pránájáma-könyvéből:

"Uddzsájí

A név és a technika

A „dzsaja” szó győzelmet jelent. Az „uddzsájí” győzedelmest vagy legyőzőt jelent. Azért nevezik így, mert ez a technika lehetővé teszi, hogy győzelmet arassunk a pránájámában. A pránájáma a prána kiterjesztését vagy megnyújtását jelenti, és az uddzsájí pontosan ezt teszi. Ahhoz, hogy kiterjesszük és megnyújtsuk a pránát, valamilyen formában szűkítenünk kell a légrést, hogy könnyebben ki tudjuk terjeszteni a különböző megcélzott területekre. A légzés szűkítését megvalósíthatjuk például az egyik orrnyílás befogásával, ha pedig éppen a másik orrnyílásnak kellene akkor dominánsnak lennie (a szvára a másik orrnyílásban van), akkor akár a nyitott orrlyuk félig befogásával is. Így elegendő súrlódást tudunk létrehozni ahhoz, hogy hosszúra nyújtsuk (ájáma) a légzést (pránát). Egyes egyéb technikákban úgy szűkíthetjük a légrést, hogy az összetekert és kidugott nyelvünkön keresztül szívjuk be a levegőt (sítalí) vagy az ajkak nyitása, de a fogak összeszorítása által, amikor a fogak és a nyelv közötti résen keresztül lélegzünk be (sítkarí).

Ha mindkét orrnyíláson keresztül szívjuk be a levegőt, akkor az uddzsájít, vagyis a győzedelmes légzést alkalmazzuk. Az uddzsájíban a gégefőt, vagyis azt a lebenyt, amely nyeléskor megakadályozza a víz és az étel bekerülését a légcsőbe, félig zárjuk. Ez lágy sziszegő vagy susogó hangot hoz létre. Ennek a hangnak a segítségével a légzést és a pránát a testünk bármelyik részébe ki tudjuk terjeszteni.

Ez a hang nagyon hasonlít a partot mosó és utána visszagördülő hullám hangjához. Figyeljünk rá, hogy a hang egyenletes, nyugtató és lágy legyen. Ha erőlködünk, azzal aktiváljuk a szimpatikus idegrendszert és nem érjük el a módszer célját. Az uddzsájí megértésének legjobb módja az, ha elkezdünk suttogni, majd becsukjuk a szánkat, miközben tovább suttogunk. Suttogás közben a félig vagy 70%-ban zárt gégefő segítségével hozzuk létre a halk hangot, de suttogás közben nyitva van a szánk és úgy formáljuk a szavakat. Fontos, hogy a hangszálak ne rezegjenek, tehát a hangnak le legyen zöngéje.

Most zárjuk be a szánkat, de folytassuk a suttogó hang létrehozását, azzal a szándékkal, hogy uddzsájí légzést végzünk. Azért suttogunk, mert a légzés adja át a nagy titkot. De csak akkor fog működni a varázslat, ha titokban tartjuk. Az uddzsájí hangot főleg saját magunknak kell hallanunk, vagy egy csendes szobában a közvetlenül mellettünk álló embernek. Ha a hang túl erős, akkor erőlködni fogunk, és ezzel aktiváljuk a szimpatikus idegrendszert, és nem fogjuk tudni lelassítani a szívverésünket, valamint csökkenteni a vérnyomásunkat, amik a pránájáma fontos összetevői."

Nincsenek megjegyzések: