2021. augusztus 10., kedd

Az Áldozat Ura

Újabb részlet az Ísvara-gítából:

4.7. szarvé lóká namaszjanti brahmá lóka-pitá-mahah
dhjájanti jóginó dévam bhútádhipatim ísvaram

Az összes világ engem tisztel, mint ahogy Brahmá, a világok ősatyja is. A jógik rajtam meditálnak, az úron, az istenen, aki minden lény irányítója.


4.8. aham hi szarva-havisám bhoktá csaiva phala-pradah
szarva-déva-tanur bhútvá szarvátmá szarva-szamszthitah

Én vagyok az összes áldozat haszonélvezője és az eredményeik adója. Az összes isten formáját felvéve, mindenhol ott vagyok, és minden lény lelke vagyok.

Ebben a versben Siva megerősíti, hogy ő, mint a legfelsőbb, egyaránt betölti a teremtő, fenntartó és pusztító istenség szerepét, és a védikus áldozatok végső haszonélvezőjeként ő biztosítja mindazokat az eredményeket (bőséget, jó karmát, egészséget, bölcsességet, boldogságot stb.), melyek érdekében a védikus áldozatokat végzik. Bármelyik istent vagy félistent imádja is valaki (akár a hinduizmuson belül, akár azon kívül), valójában Sivát, az ísvarát imádja, és rajta meditál. Ő maga a brahman, az átman, a purusa, az egyéni és a kollektív tudatosság forrása is. Tehát valójában Siva önmagán meditál és önmagának áldoz a számtalan elkülönült lélekrész formájában. Ezt a végső igazságot csak az ismeri fel, akinek sikerül túllépnie a kettősség minden formáján.

Nincsenek megjegyzések: