2021. augusztus 2., hétfő

Az életünk folyójának megtisztítása

Az inka hagyomány szerint a Természet esszenciái nagy tisztító erővel rendelkeznek, és ezért az inka sámánok gyakran végeznek szertartásokat a Természetben, a hegyeken, folyókban, tavakban. Úgy tartják, hogy a Természetben mindenhol a számí, a harmonikus energia uralkodik, míg az ember képes a tudatában létrehozni a hucsát, a szennyező, kaotikus energiát. Amikor a Földanyának vagy a Kozmosznak átadjuk a hucsát, akkor az Ayni, vagyis a viszonzás törvényét ismerve és tiszteletben tartva nem közvetlenül „etetjük meg” a hucsát a Természet szellemeivel, hanem egy kristályba képzeljük magunkat, majd azon keresztül engedjük le a hucsát a Földanyába. Az inka sámánok szerint a folyók is képesek elmosni a bennük fürdő ember hucsáját, és így a folyók medrének alján időnként össze is gyűlhet a hucsa.

Az életünk folyójának megtisztítása egy olyan gyakorlat, vagy szertartás, amit persze elvégezhetünk a Természetben is, egy folyóban állva vagy fürödve, de otthon a szobában is végrehajthatjuk. A célja ugyanez lesz, hogy kitisztítsuk, elengedjük az életünkből a hucsát, és befogadjuk a számít, megtisztítva ezzel életünk folyójának, erejének áramlását, és a lehető legjobb mederbe tereljük azt. Az előző gyakorlattal együtt ez a gyakorlat is jó felkészülést jelent a halálra, arra, hogy aggodalmak nélkül el tudunk engedni mindent a halál pillanatában, bármikor is következzék be.

  1. Ülj le meditációs helyzetbe az oltárad előtt, vagy közvetlenül egy folyó partján. Le is fekhetsz, ha úgy kényelmesebbnek érzed az elmélyülést. Hallgasd a Természet hangjait, vagy sámándobos zenét, vagy zenélj saját magadnak. Képzeld magad elé az életed folyamát.

  2. Az életed folyamában próbálj vizuálisan felidézni minél több emléket, az öntudatra ébredésed első pillanatától kezdve. Minden egyes emlékkel kapcsolatban idézd fel, hogy milyen érzelmeket váltott ki belőled, és másokban, akik annak az eseménynek a szereplői voltak. Gyakorold az „energiaszálak átvágása” című gyakorlatban felsorolt három lépést minden egyes emlékeddel kapcsolatban: bocsáss meg, kérj bocsánatot, és adj hálát azért, amit tanultál belőle. Amikor úgy érzed, hogy teljesen megbékéltél az adott emlékkel, akkor lépj át a következő emlékre és szereplőre az életedben.

  3. Miközben haladsz a gyakorlatoddal, egyre több nehéz emlék és hucsa fog felbukkanni a víz felszínén, és mindegyiket ki kell tisztítani a fenti három lépéssel. A gyakorlatot több részletbe is elvégezheted, egészen addig, amíg azt nem érzed, hogy minden egyes emlék az életedben, a születésed pillanatától kezdve békével, szeretettel és hálával tölt el. Ekkorra a lelked erősen meg fog könnyebbülni, és sok olyan terhelő érzelmet, energiát sikerül elengedned, melyek koncentrált formában a halál pillanatában is előjönnének, amikor lepereg előtted az életed filmje.

  4. A gyakorlat befejezésével azt fogod érezni, hogy az életed folyója teljesen megtisztult a méreganyagoktól, és a jövőben is sokkal „immunisabb” leszel arra, hogy újabb hucsát hozz létre az életed folyójában, akár mérgező kapcsolatok, akár frusztráló élmények vagy impulzusok formájában. Ezzel egy szebb, tudatosabb és boldogabb életet álmodhatsz valóra magadnak, miközben minden pillanatban fel vagy készülve a halálnak nevezett nagy utazásra. A szertartás befejeztével ajánlhatsz egy kis felajánlást a Vízanyának, Mamakócsának, egy virágot, gyümölcsöt, dohányt vagy ételt helyezve a folyóba.

Nincsenek megjegyzések: