2021. augusztus 28., szombat

Minden erő forrása

Újabb részlet az Ísvara-gítából:

4.20. aham hi szarva-saktínám pravartaka-nivartakah
ádhára-bhútah szarvászám nidhánam amritaszja csa

Én vagyok minden erő mozgatója és visszafogója is, én vagyok mindnek az alapja és a halhatatlanság forrása is.

Az erők általában megnyilvánult és megnyilvánulatlan, aktív és passzív, elkülönült vagy egyesült formában lehetnek. Mindezen állapotok és változások oka és forrása Siva. Ő, mint a legfelsőbb férfi-elv, minden sakti, azaz energia alapja és forrása is egyben, ugyanakkor túl van a sakti-saktimán (energia-energiaforrás) kettősségén is, mivel ő maga az őseredeti Tudat (átman vagy brahman). Így tekinthetjük Sivát a halhatatlanság forrásának is, hiszen, bár minden változás, megnyilvánulás és megsemmisülés forrása, egyben túl is van ezeken, és így képes a jógít is eljuttatni ezen időtlen és örök, halhatatlan tudatállapot megtapasztalásához.

4.21. eká szarvántará saktih karóti vividham dzsagat
ászthája brahmánó rúpam man-mají mad-adhisthitá

Az összes élőlényben jelen lévő egyik erő, mely szintén belőlem származik és az én irányításom alatt áll, felveszi Brahmá formáját, és létrehozza a sokszínű világot.

Ez és a következő két vers a hindu "szentháromság" (trimúrti) ismert archetípusait ismerteti Siva szemszögéből. A három fő istenséget - Brahmát (a teremtőt), Nárájanát (a fenntartót) és Rudrát (a pusztítót) egyaránt Siva, vagyis a legfelsőbb isten erőiként (saktijaiként) írja le. A Brahmá-saktiról, vagyis a teremtő potenciálról azt mondja, hogy minden élőlényben jelen van, vagyis mindanyian képesek vagyunk a teremtésre, bár általában nem akkora mértékben, mint Brahmá, az univerzum első teremtett lénye, aki az összes létformát, bolygórendszert, anyagi megnyilvánulást létrehozza az univerzumokon belül.

Nincsenek megjegyzések: