2021. augusztus 11., szerda

A Tűzanya hét köre

Az andok sámánjai Mama Ninának, Tűzanyának nevezik a tűsz szellemét, bár sok helyütt férfi formában is imádják. Az izzasztkunyhó szimbolikájában benne van a Földanya méhe (maga az izzasztókunyhó, ahol a földön kucorgunk), valamint az izzó kövek, az Ősapák (Apuk), a férfiszellemek, és a résztvevők, akik az újjászülető magzatok. Nahát az augusztus végén tartott Napszarvas fesztiválon volt alkalmam hétszer újjászületni a különböző sámánok által tartott hét izzasztókunyhóban. A nyocadikba csak azért nem mentem be, mert az női kunyhó volt. De igazábólé ez a hét is nagyon erős és tanulságos volt, és mélyreható tisztítást indított el az életemben. 

Tolmácsnak jelentkeztem a Napszarvas fesztiválra, és a kunyhókban is fordítottam, de végül sikerült összehozni egy hangfürdőt is Podoski Laurával és Attilával, aki didgeridoo-val csatlakozott hozzánk. Sok szépet és jót lehetne elmondani a fesztiválról. Úgy érzem, hogy jól választottam, amikor ide jöttem, mivel az Evernessel egy időben zajlott. Sok külföldi Elder, azaz tanító, sámán, szertartásvezető, tudásőrző volt jelen, és tanítottak, valamint sokféle  szertartást vezettek. Mivel engem jó ideje nagyon vonz és foglalkoztat a perui, azaz andoki vonal, Jaime Caso Villavicenzio érkezését vártam nagyon, aki nem is hazudtolta meg magát, remek szertartásokat vezetett pénteken és vasárnap is, valamint részt vett az esküvőn, és még izzasztókunyhót is vezetett. Jaime szertartásaira továbbra is szeretnék menni, mivel azt mondta, hogy tőle a legjobban úgy lehet tanulni, ha az ember jelen van a szertartásokon és segít, részt vesz. Jó lenne Peruba is menni vele, de erre egyelőre nincs még meg az anyagi lehetőségem. Remélem, hogy a jövőben össze fog jönni, és úgy vehetek részt majd egy perui körutazáson, hogy közben szertartásokon is részt veszünk, valamint szellemi aspektusból is megismerjük az inkák ősi spirituális helyeit. 

Sólyomfi Nagy Zolinak és Tóth Fanninak is nagyon köszönöm a lehetőséget, hogy részt vehettem a fesztiválon, és segíthettem. Jövőre szeretnék majd megint részt venni, és mindenkinek ajánlom, akit érdekelnak a sámáni hagyományok, és a siritualitásnak egy olyan természetközeli megélése, ami a modernebb vallásokban és a "new age" spiritualitásban már sokkal "civilizáltabb" módon jelenik meg, és ezt most a szónak abban az értelmében mondom, hogy sok midnent elveszítettünk őseink hagyományából és világlátásából a modern, városi létformának köszönhetően. Jaime például sok más tanítás mellett ezt is mondta: az őseink nem hittek a Szellemvilágban, hanem tudták, hogy ott van, és támogatja a létezésünk minden szintjét. Amikor felajánlásokat végeznek és imákat intéznek a természet szellemeihez, akkor hallják és érzik azt, hogy a Szellemvilág velünk van és támogat bennünket. 

Modern világunkban elkezdtük puszta anyagnak, nyersanyag- és élelmiszerforrásnak tekinteni a Természetanya megnyilvánulásait és ajándékait, és inkább csak kizsákmányoljuk Földanyát ahelyett, hogy vigyáznánk rá, és gondoskodnánk a Természet egyensúlyáról. A természeti népek hagyományai hatalmas kincset jelentenek kisivárosodott világunkban. A fesztiválon sokat beszéltünk a vizek megmentéséről és a Földanyáról. Ezekkel a dolgokkal mindannyiunknak tudatosan kellene foglalkoznia, és akkor az életünk is boldogabb lenne, és nem csak a Kövek, Növények és Állatok Népét, hanem embertársainkat is megtanulnánk jobban szeretni és értékelni. 

Nincsenek megjegyzések: