2021. augusztus 27., péntek

Házszentelő szertartás

A hétvégén meghívtak, hogy tartsak egy házszentelő szertartást egy házban, ahová nemsokára beköltöznek az új lakók. Mivel a jövő héten is fogok tartani egy házavató szertartást, úgy döntöttem, hogy összeírom itt a szertartás menetét és azt, hogy milyen hozzávalók kellenek hozzá, hátha az olvasók is kedvet kapnak ahhoz, hogy efféle áldásban résztesítsék a lakóhelyüket, és ezáltal a házuk lakóit is. Az alábbi szertartás indiai és sámáni elemekből táplálkozik, melyben jelenlegi hitem és ismereteim szerint szólítom meg a Természet erőit és a hely szellemeit a kedvező energetikai hatás, az áldás és a védelem elérése érdekében. Bizonyára szkíta, hun stb. őseink is máshogy végezték ezt a szertartást, amikor már letelepedtek, és elkezdtek tartós lakóhelyeket építeni. Indiában is némileg másképpen csinálják, bár annak a szertartásnak a teljes részletes vertzióját én is sok éven keresztül végeztem. Dél-Amerikában is másképpen csinálják a házavató szertartásokat, de a lényege szerintem mindegyiknek ugyanaz: a hely szellemeinek tisztelete és az épület, kert energetikai tisztítása. A képen egy maja szertartás részlete látható.

1. Tisztító "körmenet"

Ha egy már meglévő, elkészült épületről van szó, vagy esetleg kertes házról, akkor fontos, hogy a telket is megtisztítsuk a telekhatárok mentén, valamint magának az épületnek az összes helyiségét is. Ehhez a dobolást és a csörgőzést használhatjuk, az óramutatóval megegyező irányban körbejárva a telket, majd az épület összes helyiségét. A sarkokon és az oldalak közepénél dohánylevelet ajánlunk a hely szellemeinek, valamint minden helyiségben is. Mustármagokat is szétszórunk a kertben és a helyiségekben, mivel az elűzi a rossz energiákat és szellemeket. Zsályával és palo santoval körbefüstöljük a telket és az összes helyiséget, valamint szent vízzel is körbespricceljük, meglocsoljuk. Ez lehet ivóvíz, mely fölött elmondtuk az imákat a négy elemhez, vagy Agua Florida (perui virág-víz).

2. Erőtárgyak elhelyezése

Ha az épület még nem áll, vagy ha az alapjában ki tudunk alakítani egy kis nyílást, akkor oda el lehet helyezni erőtárgyakat, kristályokat, kis szobrokat vagy olyan "ereklyéket", melyeknek nagy szellemi erőt tulajdonítunk. Egy általam elvégzett alapkő-letételről írtam korábban. A telekhatárok 8 irányában is eláshatunk egy-egy kristályt, melyekbe szellemi erőket vagy isteni minőségeket hívunk meg imával. Ezek védelmező jelenléte is fontos. A fenti két szertartással a hely szellemét is megszólítjuk és elégedetté tesszük. 

3. Felajánlás az ártó szellemeknek

Az ingatlan területén élhetnek olyan középső világbeli, kóbor szellemek, melyek jelenléte zavaró, nyomasztó. Felajánlást kell tenni nekik. Én ezt indiai módra puffasztott rizsből, csicseriborsó-lisztből és sóból szoktam készíteni, egy kis vízzel két gombócba gyúrva. A felajánlást a szertűz déli oldalán helyezem el, majd a szertartás végén ezt a két golyóbist el kel vinni a Természetbe, erdőbe, minél messzebb a telektől. 

4. Tűz-szertartás

A szertüzet általában akkor tudjuk meggyújtani, ha van kert. Ha egy társasházban végzünk szertartást, akkor csak egy nagyon "mini" tűz kell, amibe minden lakó elvégzi a hét felajánlást. A hét felajánlás a hét irány erőinek szól (kelet, dél, nyugat, észak, valamint a Földanya, a Nap-apa és a Teremtő Nagy Szellem). Valmilyen olajtartalmú ételt vagy magot (pl. szezámmagot) vagy kipréselt olajat érdemes a tűzbe helyezni falajánlásképpen. A tűz-szertartásról is írtam már korábban. 

5. Felajánlás a három Világnak

A három utolsó felajánlás alkohol (pl. vodka vagy pálinka) az Ősök és az Alsó Világ számára; víz vagy vörösbor a Földanya, vízanya és a Középső Világ összes lénye számára; valamint tej (tehéntej, vagy lehet kókusztej is, valamilyen fehér nedű) a Holdanya, a csillagok, a Felső Világ és az Ég számára. Az alkoholt lehet a tűzbe önteni. A vizet vagy bort a földre, pl egy fa tövébe, a tejet pedig a Hold, az Ég felé kell löttyinteni. 

6. Ételfelajánlás

A szertartás lakomával zárul, a házigazdák által elkészített ételekből egy tányérra valót felajánlhatunk a tűzbe az Ősök és a szellemek számára, vagy ha lakásban végezzük a szert, akkor az oltáron végezzük el az 5. és 6. pont felajánlásait. A szertartás végén mindenki eszik-iszik és mulatozik. A szertartás kb egy vagy másfél órát vesz igénybe, a részletektől függően.

Szükséges kellékek:

Fehér zsálya és palo santo a füstöléshez
Pipadohány (1 csomag)
Fehér mustármag
Fehér virágok szirma
Zöld levelek a víz spricceléséhez
Agua Florida (virágesszenciás víz)
Puffasztott rizs (10 dkg)
Csicseriborsóliszt (25 dkg)
Csipetnyi só
Tiszta víz
Tűzifa, gyújtós
Szezámmag (50 dkg)
Tömény alkohol ( 2-3 dl)
Vörösbor (1 üveg)
Tej (1 l)
Elkészített ételek a lakomához

Az alábbi videóban egy bhutáni faluban zajló hásszentelő ceremónia részleteit láthatjuk:

Nincsenek megjegyzések: