2021. augusztus 22., vasárnap

A Jó, a Rossz és a Rút

A " Jó" és a "Rossz" fogalmak duális világunk velejárói, és ha belegondolunk, mindig van valamiféle origó, amihez képest bekalibráljuk az élményeket és tapasztalatokat a pozitív és negatív kategóriákba. Persze ez az origó általában szubjektív, emberről emberre, csoportról csoportra vagy hitrendszerről hitrendszerre változik. Mivel mindezek a halmazok a teremtett világ változatosságának megnyilvánulásai, megesik, hogy maga az emberi lény is egyik halmazból a másikba vándorol az élete során, vagyis egy olyan dolog, amit korábban "Jó"-nak tartott, később átkerül a "Rossz" kategóriába, vagy éppen fordítva. Éppen ezért én nem is nagyon szeretem használni ezeket a kifejezéseket a spiritualitással kapcsolatban. 

Mondhatjuk ugyan, hogy vannak "jó" tanítók és "rossz" tanítók, vagy "jó" sámánok és "gonosz" sámánok, vags "fehér" mágusok és "fekete" mágusok, de azt nem szabad elfelejtenünk, hogy mindenki ugyanahhoz az energiához kapcsolódik, és azt az erőt használja a szabad akaratának megfelelően, amit a Szellemvilág a rendelkezésére bocsát. Ne menjünk most bele abba a dichotómiába, amit például a keresztény filozófia megfogalmazott, hogy a Gonosz, vagy a Sátán egy istentől függetlenül létező, rosszindulatú erő, amelyre még Istennek sincsen különösebb ráhatása, ezért mindenki a legjobban teszi, ha fél tőle. A Sátán ugyanis bárkit megkísérthet, és ha valaki eladja a lelkét neki, akkor mindenféle hatalmakkal ruházza fel, de azt az erőt csak ártó szándékkal tudja majd használni. Tehát visszautalnék a bekezdés elejére: szerintem az Erő egyféle, de a szabad akaratunktól függ, hogy miképpen használjuk. 

Az egó természetesen feltűnhet az "ördög ügyvédjének" szerepében, és simán rávehet bárkit arra, hogy kezdje el a rendelkezésére álló spirituális erőt önös célokra, manipulációra, kontrollra vagy ártó szándékkal használni, de ennek a "kísértésnek", ha lehet így nevezni, mindenki ki van téve. Talán csak a fejlettebb erkölcsi érzékkel rendelkező és alázatosabb spirituális keresők képesek határozottabban ellenállni a "sötét oldalnak", mely, ahogy mondtam, mindannyiunk szívében ott lapul. 

Perui tanítóm, Puma azt szokta mondani, hogy az univerzumban egyensúly van, ezért minden egyes őszinte szándékú gyógyító vagy sámán mellett, szinte a közvetlen közelében, ott van egy "fekete" mágus is, aki az erejét és a szolgáltatásait a saját kontrollja, sikere és egója növelésére használja, és simán bevállal olyan megbizatásokat is, vagy akár másoknak is megtanítja azt, hogyan ártsanak az ellenlábasaiknak, hogyan küldjenek valakire betegséget, balszerencsét és egyéb nyalánkságokat. Végülis a tudásba beavatott embernek magának kell eldöntenie, hogy tisztán járja-e az utat, vagy belekever némi önös érdeket és rosszindulatot. Mondanánk azt is, hogy a kezeletlen traumákkal rendelkezők talán jobban ki vannak téve a Sötét Oldal csáberejének, mint aki őszintén és alázattal fejtegeti le magáról az egója rétegeit, és nem a maga feje után megy, hanem az úton előrébb járó tanítók felügyelete alatt cselekszik. 

Ez utóbbira mondtam azt, hogy bár a "Jó" és a "Rossz" kategóriákat nem tudjuk annyira egyértelműen használni a spirituális módszerek esetében, a "Rút" kifejezés talán jobban lerja, hogy mi történik azzal a szellemi "szolgáltatóval", aki rátéved a mérgező útra, és szem elől téveszti a tiszta, önzetlen, feltétel nélküli szeretetet. Az ilyen emberek sok esetben menthetetlenek, mert már eleve olyan miliőt és játszmákat alakítanak ki maguk körül, hogy ha egy tapasztaltabb ember odamenne hozzá, és figyelmeztetni akarná, hogy nem a megfelelő úton jár, akkor simán leszerelik, diszkreditálják, vagy őt kiáltják ki a "főgonosznak". Az ilyen egó-csörték általában nem vezetnek messzire. 

Az viszont egyáltalán nem mindegy, hogy gyanútlan kezdők, spirituális útmutatást kereső emberek is sokszor az ilyen manipulatív emberek hálójában kötnek ki, gyakran nem is önszántukból, és mit sem sejtve abból, hogy mibe keveredtek. Tehát itt is igaz az az axióma, hogy ha egy szakemberhez fordulsz valamilyen szolgáltatásért, akkor eléggé tájékozottnak kell lenned ahhoz, hogy felmérd: mennyire hiteles, mennyire érti a dolgát, és mennyire nemes szívű, vagy pedig megszólal-e benned bármilyen figyelmeztető hang, hogy itt most visszaélés vagy abúzus kezd kialakulni? Ő ugyanis mindent meg fog tenni a bizalmad megszerzéséért, azt a negédes látszatot keltve, hogy a legjobb kezekben vagy, és itt minden érted van és rólad szól. Ha pedig a végén, vagy közben borul a bili, és rájössz, hogy nem erre az előadásra akartál jegyet váltani, akkor téged kezd el hibáztatni vagy rosszindulattal vádolni. 

A Rútak elkerüléséhez tehát az alábbi irányelveker érdemes figyelembe venni:

1. Ne akarj sohasem ártani másoknak vagy felülbírálni a szabad akaratukat (pl. szerelmi kötés stb), és ne kérj ilyen szándékkal segítséget senkitől!
2. Tájékozódj alaposan arról a tanítóról/segítőről, több mindenki vele szerzett tapasztalatait meghallgatva, nem csak a "rajongókét". Mindenkinek a fejében teljesen mésként hangzik a történet, mely ugyanarról a témáról szól. 
3. Kérj részletes információt arról, hogy mi fog történni egy szertartás vagy gyógyítás során, és milyen okból!
4. Figyeld a jeleket: Ha a tanító/segítő valamihez nem kéri a beleegyezésedet, vagy valami "kiesik", ami a szertartás során történt, vay bármiféle rossz érzéseid, álmaid stb. vannak vele kapcsolatban, akkor ezeket beszéld meg független, harmadik személlyel, mert ő maga bizonyára kimagyarázná azt, amit te tapasztaltál. 
5. Ne ruházz rá túl sok felelősséget és reményt senkire a saját életeddel kapcsolatban. A döntéseket neked kell meghoznod, felelősséged teljes tudatában, és nem valaki másnak helyetted, mert az nem biztos, hogy a te végső javadat fogja szolgálni. 

Hogy mit lehet tenni, ha mágis az ártó szándék hálójába keveredtél, és szeretnél onnan kikeveredni? Alább belinkelem pár cikkemet erről, melyben olyan spirituális módszerek vannak leírva, amik az ilyen ártó behatások semlegesítésére használhatók. Akár egyedül, akár az én segítségemmel is végrehajthatod őket:

Nincsenek megjegyzések: