2021. augusztus 6., péntek

Nawik - az inka csakra-rendszer

Az inkák Nawinak, vagyis szemeknek nevezik azokat az energiakapukat, melyek az egyes energiazónákban találhatók az energiabuborékunkban. A Nawik rendszere sokban hasonlít a hindu hét csakra rendszeréhez, viszont vannak különbségek is. AZ egyik különbség az, hogy a szakrális, vagyis második csakrát (szvádhisthána) nem tekintik külön csakrának, funkcióit a farokcsonti és a napfonati csakrához társítják. A koronacsakra (szahaszrára), mint olyan, szintén nem szerepel különálló csakraként, tehát a homlokcsakrával együtt egy kapunak tekintik. Viszont a fejen öszesen három nawit különböztetnek meg, ezek a jobb és bal szem, valamint a harmadk szem. 

Az alábbiakban foglaljuk össze a hét Nawi jellemzőit és funkcióit:

1. Sziki Nawi - Farokcsont, a "Ragyogó fekete víz szeme"

Az Óceán-anya (Mamakócsa) és minden föld alatti és földfelszíni víz természetes otthona a Sziki Nawi, mely a farokcsont végénél helyezkedik el, nagyjából a gát környékén. Ennek az esszenciának a színe olyan, mint a fénylő, arannyal és ezüsttel átitatott fekete. Ezt tekintik a legerősebb megtartó és teremtő energiának az Andok gyógyítói. Mint ahogyan a Föld vízrendszerei is természetes egyensúlyban áramlanak, a gerincünk és a keresztcsontunk is pumpaként szolgál, mely felfelé és lefelé áramoltatja a gerincfolyadékot a gerinccsatornában az agy és a keresztcsont között. Ha ez az áramlás megakad, akkor nem leszünk energiánk teljében. A fekete számí táplálja testünk vizeit, és elmossa a nehéz energiát (hucsát), visszaadva azt az Óceánnak. 

2. Qosqo Nawi - napfonat-köldök, a "Vörös föld szeme"

Mint ahogyan a magzatkorban a köldökzsinór által kapcsolódunk édesanyánk testéhez, ez az energetikai "köldökzsinór" születés után is megmarad, mint a legfontosabb energiakapunk, és összekapcsol Pacsamama, a Földanya számijával. Az energiaközpont helye valahol a köldök és a napfonat között található, ezt egyénileg megállapíthatjuk "kitapogatással". Az erős energetikai kapcsolat kialakítása a Földanyával, a hucsa továbbítása a Földbe (az energiakristályon keresztül), valamint a számí befogadása Pacsamamától számos gyógyító hatással rendelkezik, és visszaállítja elveszett kapcsolatunkat a Föld energiarendszerével, valamint abban is támogat, hogy megtanuljuk megemészteni a hucsát a napfonati csakránk (qosqo) segítségével. A Földanya színe a vörös, mely a vér, a termékenység és a szeretet színe is. A Földanya belsejében izzó magma is a vörös színárnyalataiban jelenik meg a szemünk előtt. Ez Pacsamama folyékony szeretete. 

3. Sonqo Nawi - szív, az "Arany Nap szeme"

A szívcsakra az inka hagymány szerint a Nap-apa otthona. A Nap-apa (Inti Tayta) az inkák legfőbb férfi-istensége, és saját magukat a Nap gyermekeinek tekintik. Az Andoki kódokat (lásd később) egyesek Inka Szoláris kódoknak is nevezik. Ezek a hét tudatszinthez kapcslódó irényelvek, melyek gyakorlásával emberi születésünk tudatosságát maximális szintre tudjuk kiterjeszteni. A Nap-apa aranyszínű számíjának beengedése a szívbe nagyon fontos a nehéz érzelmektől  és traumáktól való megszabadulás érdekében. 

4.  Kunka Nawi - Torok, az "Ezüst szél szeme" 

A torokcsakra a Szélanya (Mama Wayra), Holdanya (Mama Killa) és a Csillagok (Csaszkák) szellemeinek otthona. A számíjuk ezüst színű, és a beszédet, éneket, kommunikációt, légzést, a trokcsakra egyéb funkcióit támogatja. 

5. Pana Nawi - jobb szem, a misztikus látásmód szeme

Testünk jobb oldalát és jobb szemünket a bal agyfélteke racionális, analitikus, férfias minősége uralja. Biológaia szempontból a jobb szem a részleteket fedezi fel, míg a bal szem holisztikusan lát. A "misztikus" kifejezés tehát itt az univerzumot működtető mögöttes rendre, törvényre vnatkozik. 

6. Lloq'e Nawi - bal szem, a mágikus látásmód szeme

Bal oldalunk és bal szemünk a feminin, befogadó, intuitív, holisztikus, érző, racionalitáson túli világhoz kapcsolódik jobban. A mágikus teremtő folyamatokat nem a logika, hanem a szándék, a vágyak, az érzések, a vonzás és taszítás minőségei vezérlik, mint ahogyan a női teremtő, befogadó minőséget is. 

7. Qanchis Nawi - a hetedik (harmadik) szem, a bíbor kozmikus szem

Hetedik szemünk, a homlokcsakránk lehetővé teszi a közvetlen kapcsolódást a Kozmosz Apához, a Nagy Szellemhez, mely egyszerre férfi és női minőségű, és egyik sem. A két szemöldök között, illetve a homlokunk közepén helyezkedik el, és a bíbor, ibolya színű számí otthona. 

Ha megtanulunk mind a hét szemünkkel látni, érzékelni, befogadni az Univerzum esszenciáit, akkor Kawakká, vagyis látnokká válunk, és nem maradnak titkok előttünk. A következő bejegyzésben egy gyakorlatot fogok simertetni a Nawik aktiválására. 

Nincsenek megjegyzések: