2021. augusztus 26., csütörtök

Az illúzió Ura

Újabb részlet az Ísvara-gítából:

4.18. aham éva hi szamhartá szrastáham paripálakah
májáví mámiká saktir májá lóka-vimóhiní

Én vagyok egyedül a pusztító, a teremtő és a fenntartó is. Mivel én vagyok a varázsló, így a világ illúzióját okozó erő is az én erőm.

A "májáví" kifejezést varázslónak, vagy a májá (illuzórikus energia) urának is fordíthatjuk. Mivel Siva kijelenti, hogy egymagában ő a pusztító, teremtő és fenntartó istenség is, ezért minden energia (sakti) ura is egyben. A Sakti Siva női minőségének megnyilvánulása. Az univerzumok létrejötte, fennmaradása és pusztulása önmagában egy illuzórikus folyamat, legalábbis a változatlan átman, az örök lélek szemszögéből. Siva nem ítéli el egyértelműen az illuzórikus energiát, máját, illetve a hatása alatt lévőket, inkább mindezt isteni teremtőereje játékának tekinti, mely egyúttal tanulási lehetőség is a szamszárában vándorló lelkek számára. Ennek az egész varázslatos és szemkápráztató színdarabnak ő a mágusa.

4.19. mamaiva csa pará saktir já szá vidjéti gíjaté
násajámi tajá májám jóginám hridi samszthitah

Szintén az enyém az a legmagasabb erő, amit tudásként dicsőítenek. Az illúzió erejének megsemmisítésére használva azt, ott élek a jógík szívében.

A gjána, vagy vidjá-sakti magasabb rendű az illúziónál, vagyis a májá-saktinál, mivel képes a jógít kiemelni az utóbbi hatása alól. A jógík azért kultiválják a tudást a szívükben, mert szeretnének kikerülni az illúzió hatása alól.

Nincsenek megjegyzések: