2015. július 28., kedd

A kilégzés művészete

Újabb részlet Gregor Maehle Pránájáma-könyvéből:

"Amikör nagy jártasságra tettünk szert a kilégzés művészetében, akkor a pránát a szükséges területekre tudjuk irányítani – azt a pránát, amit a belégzés közben beszívtunk és a kumbhaka közben beépítettünk. A kilégzésnek simának és egyenletesnek kell lennie, anélkül, hogy felgyorsulna az elején vagy a végén, és anélkül, hogy kapkodnánk a levegőt, mert csak akkor lesz hatásos a prána rögzítése. Ha túl hosszú ideig tartjuk ki a kumbhakát és utána gyorsan kell kilélegeznünk, vagy kapkodunk kell a levegőért, azt a kört elvesztegettük a pránájámából, és valójában a prána csökkenését segítettük elő. Csak annyi ideig tartsuk meg a kumbhakát, hogy az azt követő kilégzést is erőlködés nélkül tudjuk elvégezni.

A kilégzésnek mindig az orrunkon keresztül kell történnie és sohasem a szánkon keresztül, máskülönben elvesztegetjük a pránát. A kilégzés nyújtása csökkenti a radzsaszt az elmében, és ezért a belégzésnél kétszer hosszabb kilégzés relaxált állapotot eredményez. Másfelől viszont a túlzottan hosszúra nyújtott kilégzés tamaszikussá teheti az elmét. A kétszer olyan hosszú kilégzés, mint belégzés hasznos lehet annak számára, aki idegfeszültségben szenved, de nem hasznos annak számára, aki depresszióban szenved. Éppen ezért a megfelelő előírt arányban végzett légzés nagyon fontos. Az egyén számára megfelelő arányok kiválasztásához egy képesített tanárra van szükség.

A kilégzést nem szabad erőltetett módon nyújtani, hanem csak az egyéni gyakorlóképességeinek megfelelő mértékben az adott napon. M.L. Gharote szerint a túl hosszú kilégzések szívproblémákhoz vezethetnek. Ez azonban elkerülhető, ha a jógi használja a józan eszét és lassan, módszeresen halad előre. Mint ahogy a legtöbb emberi erőfeszítés esetében, a pránájámában sem éri meg a nyers erőt alkalmazni."

Nincsenek megjegyzések: