2015. július 16., csütörtök

A teljes jóga-légzés

Újabb részlet Gregor Maehle Pránájáma-könyvéből:

"Teljes jóga-légzésciklus

A teljes légzés jelentősége

Az alapvető pránájáma-gyakorlat, melyen az összes további technika alapszik, a teljes jóga-légzésciklus. A kizárólagos mellkasi vagy hasi légzéssel ellentétben, a teljes jóga-légzés a törzs minden területét átlélegzi. Ez képessé tesz bennünket arra, hogy mélyen lélegezzünk, maximális mennyiségű szándioxidot és toxint lélegezzünk ki, maximális mennyiségű oxigént lélegezzünk be és egyenletesen eloszlassuk a pránát az egész testünkben. Abban is segít, hogy megszabaduljunk az olyan blokkoktól, amelyek máskülönben korlátoznák a vitalitásunkat. A teljes jóga-légzésciklus alatt a légzéshullámokat fogjuk alkalmazni, melyek, mint egy rezonáló frekvencia, föl-le pulzálnak a gerinc és a törzs mentén. Ideális esetben a légzés a testünk minden egyes sejtjét vibráló vitalitással járja át.

Még egyszer hangsúlyozni kell, hogy a jóga-légzés más, mint a kizárólagos hasi légzés. A kizárólagos hasi légzés meggyengíti a hasizmokat, amik a gerinc fontos stabilizáló izmai. A hasi szerveket is renyhévé teszi, a hasunk kitüremkedik, a mellkasunk pedig merevvé válik, és ami a legrosszabb, hogy az elménk is tamaszikus lesz tőle. Természetesen ez a legkisebb ellenállás útja, mivel a hasfal kevésbé áll ellen a kiterjedésnek, mint a mellkas. De ha kizárjuk a mellkast a légzés pulzálásából, az számos hátránnyal jér. Meggyengül a szív, a tüdő, a hasi szervek, a felső hti és nayki csigolyák mozgása is beszűkül, így a nyak-, váll-, és csuklóproblémák gyakoribbak lesznek.

A kizárólagos hasi légzést sok pozitív figyelem kíséri. Ennek az volt az oka, hogy a kizárólagos mellkasi légzés ellenszerének kiáltották ki. Természetesen a kizárólagos mellkasi légzés is nagyon káros, mivel radzsaszikussá teszi az elmét. A mellkasi légzést gyakran azzal a szándékkal végezzük, hogy ne érezzük vagy érjük el a bennünk felgyülemlett érzelmeket, melyeket a hasüregben tárolunk. Ha nem lélegzünk a hasunkba, akkor nem érezzük ezeket az érzelmeket. A mellkasi légzés aktiváljas a szimpatikus idegrendszert, és „felhúzott” állapotba kerülünk tőle, mintha kávét ittunk volna."

Nincsenek megjegyzések: